Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Слънчев бряг пак се носят рев и сълзи, вижте този път какво се случи!

Наетите от Молдова и Беларус работници провалили летния сезон, ревнаха хотелиери още преди да са хлопнали кепенците на бетонните си палати и скъпите ресторанти.

Ама нали лично министърката ви ги докара, какъв е този смешен плач?

Туризъм не се правел така. Нямало квалифицирана работна ръка, нямало специалисти, нямало самоотвержени люде да работят за 400 лева в името на туристическата слава на България.

Ами няма. Няма и да има!

Вина за проваления /според вас/ сезон имате вие и само вие. Хотелиери, ресторантьори, наематели на плажа и всякакви други алчни персони, които искат да станат милионери за три месеца. Даже в смешния си плач посочихте пример с момиче, което искало заплата 2000 лева. Правилно я иска. За денонощен труд толкова. За качествен – също.

С трици маймуни не се ловят. Камериерките трябвало да знаят два езика, а за бонуси прибират само изоставените сапуни и шампоани от туристите.

Доскоро да чистят се хващаха женички от турските села, но и те пресметнаха, че им е по-евтино да се седят вкъщи и да си гледат домати.

В кухните пък заработиха ромки без никакво образование и умения. Те пък разказаха как останките от пържолите от предната вечер се правят на винен кебап за обяд. А от картофената салата после се прави пюре. Туристи се оплакаха, че чакат на опашка половин час пред ресторанта, за да получат увяхнала салата и супа от пилешки кожи и трътки.

Избрали родното море ревнаха от такса „стол“, такса „нужди на клиента“, от шопска салата 14 лева за порция и цаца 10 лева.  От кубче мусака за 12 лева и чаша айран за 5.

Косите им се изправиха при цена на чадър и шезлонг за 40 лева на ден на човек и водна пързалка с вход 60 лева.

Накрая дружно хукнаха към Гърция, където поне чадърите са без пари.

Офертите за нощувки в България и Гърция се изравниха, а накрая ние поведохме.

Сега хотелиерите плачат. Виновни са молдовците. Виновни са кадрите.

Не. Не са те.

Виновна е алчността.

Ако искате кадри, подгответе си.

Стимулирайте ги с високи заплати. Не ги наемайте сезонно, защото нямат какво да ядат в останалото време и бягат в чужбина, а после се връщат. Хотелите и по морето и в планините са ваши. Пращайте едни и същи хора в тях. Отглеждайте си кадрите. Пазете ги. Отидете в гимназиите като едно време. Предложете стипендии на обещаващите ученици. Обучавайте ги. Вържете ги с договор, но и с хубави пари. Поощрявайте ги.

Така правят в цял свят. Там един добър готвач струва повече от десет инженери.

А при нас всеки сезон се оказва провален, понеже нямало работници.

Спокойно.

Догодина и туристи няма да има!

Автор Станислава Славова  Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!