Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От братушките! Руски фенове почетоха по впечатляващ начин годишнината от боевете при Шипка! (ВИДЕО)

Феновете на Зенит почетоха 140-ата годишнина от боевете на връх Шипка
Транспарантът представляваше репродукция на известната картина на руския художник Алексей Попов от 1883 г., наречена “Защитата на Орлово гнездо”.

Феновете на руския гранд Зенит Санкт Петербург почетоха с изключителна хореография 140-ата годишнина от боевете на връх Шипка от Руско-турската война от 1877-1878 г., довела до освобождаването на България от турско владичество. Привържениците на Зенит разпънаха огромно знаме в началото на мача с Ростов от руското първенство. Двубоят приключи при резултат 0:0.
Транспарантът представляваше репродукция на известната картина на руския художник Алексей Попов от 1883 г., наречена “Защитата на Орлово гнездо”, която всеки българин познава от учебниците по история.

Над нея беше провесен и надписът от Псалтира “Не намь, не намь, а имени твоему”, който е бил на медалите от войната и може да бъде видян и на Руски паметник в София.

Инициативата е на фенската групировка на Зенит, която се казва „Ландскрона“.

Надписът е цитат от Псалтира – една от книгите в Стария Завет на Библията, и е взаимстван от медала, който е бил връчван в памет за Руско-турската война от 1877-1878 г.

В течение на 6 дни (от 09-21 до 13-26 август 1877 г.), българските и руските части бранят върха и прохода, за да не позволят на армията на Сюлейман паша да премине към Северна България. Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов успяват да спрат турската армия, която има значително числено превъзходство – 27 хил. войници и резерв от 10 хил. души.
Българските и руските части успяват с неимоверни сили да накарат армията на Сюлейман паша да отстъпи, а подвигът им остава завинаги в историята. / Телевизия Евроком

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!