Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антоан Николов: Борисов трябва да удари по масата и да накара институциите в държавата да работят

Руските служби участваха в разбиването на българската десница, в СДС имаше инфилтрирани агенти на ДС

Иван Костов започна по съветски модел битката с "врага с партиен билет". Дано да е шега, че Плевнелиев щял да прави нова десница

Валерия Велева

Антоан Николов е магистър по право. Роден е на 21 ноември 1967 г. в София. Общински съветник в столицата в драматичния следтоталитарен перидод 1990-1997 година. От 1997 до 2003 г. е председател на Столичния общински съвет, когато кмет на София е Стефан Софиянски. Един от строителите на СДС и деен участник в събитията, белязали първите години на прехода в България.  Излиза от политиката през лятото на 2003 г. Дотогава е член на НИС на СДС и зам.-председател на столичната организация на партията. В момента е председател на борда на директорите на винарската изба “Магура” и на управителния съвет на фондация “Интелектуални проекти”. Женен, с две деца. Продължава да се интересува от политиката в България.

 - Не ви ли стяга сърцето, г-н Николов, за това, че 27 години след прехода автентичната десница, на която вие сте представител, я няма в управлението на страната?

- Тъжно ми е! Може би това е най-точното усещане. Защото наблюдаваме през тези 27 години след прехода какво остана от онзи могъщ Съюз на демократичните сили, който бе създаден с много емоция, сила и енергия, с много лични жертви от десетки хора - днес имаме 20-30 малки партии, които претендират да са част от нещо голямо, но си остават твърде малки по своята същност. Затова съм тъжен. Смятам, че целият този процес на разслояване и унищожаване на автентичната десница не е случаен, а е подпомаган и дирижиран през цялото време, за да се стигне дотук.

- От кого може да е подпомаган този процес? Досега винаги сме писали,  че егото на лидерите вдясно доведе до това пъпкуване и разрояване.

- Това също подпомогна процеса, но не е само то.

- Може ли да има отвън някаква намеса?
- Към днешна дата смятам, че имаше външна намеса. Негативна роля изиграха и инфилтрираните в СДС агенти на ДС, обвързани с руските служби.

-Това е съвсем нова интерпретация. Искате да кажете, че Русия е разбила десницата на България?
- Не е невъзможно, защо не? Все пак спомнете си, че в най-силните години на СДС политическият курс, който тогава той прие, беше много различен - курс за членство ЕС, към НАТО. Позицията на България по отношение на международните конфликти, които възникнаха, доведе до рязко разграничаване от Русия.

- И Москва ви отмъсти по късно, като разби СДС?
- Допускам го като възможен вариант. Нямам доказателства, но анализът ми показва, че това, което се случи със СДС не е случайно. Не можеш да разпаднеш една мощна и силна партия ей така, просто докато пиеш кафе и решаваш да започнеш разни процеси…

- А кои са тогава агентите на Москва в СДС?
- Едва ли някога ще разберем, за съжаление времето заличава следите. Едно е сигурно- процесите за тотален разпад на СДС не са случайни. Нямаше основание за това, за този разгром. Имаше много добър мандат на СДС, с много силни екипи - интелигентни, образовани хора, стабилни партийни и държавни структури - по нищо не сме били по-лоши от управлявалите след нас. И изведнъж …с много лека ръка това беше унищожено. Някой някъде натисна копчето.

- Вероятно си спомняте, че през последните две години от управлението на Костов се размаха етикета корупция? И с този етикет властта на Костов рухна.
- Може би това е част от сценария. Костов извади на повърхността етикети, като корумпиран, клиентелист, идейно неблагонадежден и др. След това извади показалката и започна: „Ако не слушаш обявяваме те за корумпиран!“. Удрят те по главата, слагат ти дъмгата и обслужващите го медии те започват. Имаше кръгове близки до него, които те подхващат, смилат те в мелницата и ти после започваш да доказваш, че не си” извънземен „. Така работеше системата във втората част на мандата му. Да си спомним какъв грозен епитет лепнаха на Сашо Божков- „Мистър 10%“. А Сашо имаше за задача да направи нещо много сериозно - да промени цяла една икономическа система, от затворено социалистическо стопанство към пазарна икономика. Мислите ли, че това беше лесно? Не. Но той успя да го направи блестящо и за кратко време.

- И си отиде огорчен!
- Да, за последно се срещнах с него в Балчик и говорихме по тези теми с много огорчение. Но не е само той. Защо трябваше да бъдат обругани Богомил Бонев, Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, Вили Краус и др. ?… С кого ги замени Костов после? С всичките им плюсове и минуси тези хора са личности с характер и позиция. Замени ги с послушковци като Чачев, Жотев и Йорданов. Последните дали ги помни някой сега? Ето това бе началото на края и това не е случайно според мен. Командирът започна битката по съветски модел срещу „врага с партиен билет”. Започнахме да се преследваме, да се дебнем, да се посочваме с пръст и така се взривихме! Унищожихме една силна добре структурирана и идейно обезпечена формация, но има още един дълготраен ефект от тази политика.

- И той е…
- Унищожаването на двуполюсния политически модел, който беше установен към 2000 –та година в България. Ляво –дясно и ДПС –център. На какво станахме свидетели след това? На тотален разпад на политическата системата – първо десницата, а като нямаш силна десница, нямаш и силна левица. И избуя после куцо, кьораво и сакато включително и царя. Все по- ясно се очертава ролята на българските агенти на ДС и руските служби в неговото завръщане. Като капак на всичко и за ужас на истинските монархисти, той се закле в Републиканската Конституция и стана министър-председател.

- Но, ако в СДС е имало здрави корени, здрава основа, дори и да е имало външни атаки, здравото е трябвало да победи , да избуи.
- Не и ако се следва определен сценарий. Разбира се, имаше различни опити. Такъв направи Надежда Михайлова , такъв направи и Костов , но всички те бяха ялови. Костов продължава да дели – първо раздели СДС на две и направи ДСБ, после раздели и ДСБ на две, сега не знам това, което е останало, на колко ще се раздели. А пък Надежда си намери едно топло и хубаво местенце и толкоз. В крайна сметка конформизмът й надделя.

- Сега ДСБ се оглавява от ген. Атанасов. Това означава ли, че той ще възроди десницата?
- Това означава, че ще се управлява по генералски, казано в кръга на шегата. Аз го познавам много добре от далечната 1997 г. Той е амбициозен, енергичен и не глупав човек, но в амплоата му на лидер на партията някак си не ми импонира. Не може да спечели моето доверие , за да гласувам за него. Хубаво е хората да се занимават с това от което разбират.

- Прокрадна се мълвата, че Плевнелиев щял да обединява десницата?
-Искрено се надявам здравият разум да надделее. Това е човекът, който като президент ме е карал да изпитвам срам, наблюдавайки изявите му. Това е човек, който е доказано зависим от определени олигархични кръгове в България и в крайна сметка той е най-малко подходящият за обединение на българската десница, ако въобще се обсъжда такъв вариант.

- А защо Лукарски не можа да възроди СДС?
- Защото стана министър. Не забелязвате ли, че който стане министър в България, става министър и нищо друго . Какво става със сегашните патриоти например? В момента да чувате това, в което ни убеждаваха до скоро, да е приведено в действие? И как се изказват по проблемите които възникнаха в държавата? Например- напрежението, което избуя в Асеновград? Представете си, ако патриотите не бяха в управлението, какво щеше да се случи. Сега –тишина. Това е в България - взимаш кокала и забравяш. После се сещаш, но е късно - минали три-четири години, структурите са се поразпаднали . Всъщност това е проблемът на нашата политика-духовната и материална бедност на българския политик.

- Аз бих казала, че проблемът на българската партийна система е в това, че партийците използват тази система за личното си облагодетелстване
- Напълно съм съгласен, тя е обърната система. В нормалните държави, например САЩ, чиито политически модел взимаме често за пример, първо се доказваш в бизнеса, в кариерата и когато вече си авторитет, се кандидатираш за сенатор или конгресмен. При нас - правиш всичко възможно да влезеш първо в партийната структура и после… да продаваш луканки. Това е тъжното. И не се задават по –хубави времена, защото интелигентните хора, които искат да се занимават с политика, намаляват.
.

- Те са отвратени от политиката и не искат да чуят.
- Да, а някои от тези хора вече не са и в България. Смятам, че е належащо да се въведе ценз - икономически, имотен и образователен за депутатите. А не като станеш местен лидер на ГЕРБ например, да си направиш частна детска градина и да се чуди после Борисов какво да обяснява. Защото един такъв случай омазва цялата партия. Моята баба казваше: един казан хубава манджа и една лъжица катран в него и край, изхвърляш казана. Второ, задължително трябва да се засили авторитета на държавата и нейните институции.

- Каквото и да прави Бойко Борисов като министър-председател не може винаги да знае какво се случва зад гърба му, не може да огрее навсякъде.

- Но може да накара системата да работи.

- Може би за всичко това вина трябва да търсим и в съдебната система, където не може да се получи това възмездие на правдата, което очакваха хората.
- Съгласен съм, но и там вкарахме твърде много политика – у нас съдебната система не е независима щом шефът на Върховния съд оглавява стачки. Покажете ми някъде по света, в нормална държава , шефът на Върховния съд да се занимава с политика. Няма такава държава! Или с разчистване на сметки? Ясно е, че промените в съдебната система целят едно - да свалят този главен прокурор и да сложат друг, който да е удобен на някой друг. Е, това ли е реформата в съдебната система?

-А работата на прокуратурата?
- През последната година прокуратурата показа ясно - че работи активно и пълноценно. Всички нарушили закона са на тезгяха. Дали са виновни – съдът ще реши. Повдигнати се обвинения на депутати, кметове, без значение на политическата им принадлежност. И това трябва де се адмирира постоянно, а ние правим обратното . Опитваме да вкараме Главния прокурор в някакви елементарни скандали, в елементарни поръчково сглобени мероприятия. Някой иска да му пречи да работи. Толкова е смешно като гледаме по телевизията как 10 –тина платени клакьори с плакати крещят, че са за промени в съдебната система,разбирайки под промени -смяна на главния прокурор. В цялата тази ситуация някак си забравяме как работи българския съд.

- Какво имате предвид?
- Имам предвид че съдебната система в частта съдопроизводство не работи ефективно – дела се отлагат с години, прехвърлят се от съдия на съдия, пускат се обществено опасни личности. Не е ли странно, че никой от тези, които вдигат плакатите, не говори за това. Ще дам един пример- дядо ми имаше реституционно дело, което се влачи цели 15 години и той не можа да дочака справедливостта от българския съд. Затова аз искам реформа – реформа в българския съд.Крайно време е съдът да гледа делата бързо, качествено, отговорно и справедливо.

- Но това не са проблемите, които се обсъждат в публичното пространство, а се обсъжда дали съдиите могат да работят по програми, които са от чужди фондации.
- Това ги прави автоматично зависими. Българският народ има една вярно поговорка - който плаща, той поръчва музиката. Българските съдии са прилично платени, за да търсят и външно финансиране. И съжалявам, че ГЕРБ и мнозинството отстъпиха от това да забранят получаването на подобни финанси от чужбина. Трябваше да се поучим от унгарския опит. Това, което направи Виктор Орбан , който е десен, убеден натовец, е да забрани влиянието на соросоидните организации в Унгария.

- Още един грях имате вие, от старата десница. Вие пуснахте Сорос в България!
- Факт е. По наше време Сорос стъпи в България, взе позиции и започна да дава акъл на СДС какво да прави. Тук имат пръст определени хора, които и до ден днешен се издържат оттам. Има една категория социолози и политолози, които дебело се хранят от фондациите на Сорос и за тези 27 години преход не родиха нито една оригинална идея, нито една оригинална мисъл, не дадоха по–различен прочит, не посочиха по-различен път, не ни посъветваха правилно какво да направим.

- Не се ли стига до обезличаване на държавата
- Да, на практика има такъв момент. Една част от работата на подобни формации цели загуба на идентичност. В такива моменти трябва да си спомним идеите на основателите на ЕС, да бъдем единни в различията си, едно пъстро семейство, в което всеки внася своя цвят в една обща хармония.

- Много тъжен стана този наш разговор. Виждате ли изход?
- Винаги има изход. На първо място не трябва да забравяме историята си-кои сме и къде сме. На второ място трябва да подкрепим Бойко Борисов в желанието му да накара институциите да работят. На трето-активността на нашата държава и нейните представители на международната сцена, където макар и малки , трябва да вземем ясна и твърда позиция по наболелите проблеми. И на четвърто, но не последно място да не забравяме личната отговорност на всеки един от нас към Родината.

- Ами ето, институциите работят. Вицепремиерът Симеонов през последните дни не спира да работи дори и нощем?
- Действията на вицепремиера Симеонов показват как не трябва да се правят нещата. Не усещате ли балканския привкус в случващото се. Задачата на един добър ръководител е да накара подопечените му звена да свършат своята работа в рамките на закона. Когато лично един български вицепремиер се занимава с извземането на озвучителна техника, ние признаваме, че държавата и нейните институции не работят. Искрено се надявам това да не е така.Свидетели сме на това как за съжаление истинския патриотизъм и родолюбие, които трябва да изповядват българските патриотични организации някак си много леко се свежда до нивото на евтин пи ар и битов популизъм. Но като е започнал предлагам на вицепремиера Симеонов да продължи с подобни акции срещу крадците на ток, срещу дедесарската мафия и т.н., пък може да е за добро.

http://epicenter.bg/article/Antoan-Nikolov--Borisov-tryabva-da-udari-po-masata/134339/11/34 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!