Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ и Англия са доставяли химическо оръжие на терористите или как се набират терористи за Европа

© Nigel Treblin/Getty Images

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4162740

Москва и Дамаск искат независимо разследване на новите доказателства за помощта на Запада за ислямистите

Химическото оръжие, използвано срещу мирни жители в Сирия, е било използвано от терористите и доставено от западни страни, участващи в т.нар. коалиция начело със САЩ. Това стана ясно в сряда, след като в предградие на Дамаск и в Алепо бяха открити складове на ислямистите с боеприпаси, заредени с отровни химически вещества. Данните бяха изнесени на пресконференция от Външното министерство на Сирия. Това става на фона на продължаващата агресивна западна пропаганда с използването на фалшиви и скалъпени „доказателства”, че употребата на химическо оръжие е дело на сирийската армия, подкрепяна от Русия. Неоснователните обвинения бяха използвани от САЩ преди четири месеца, за да изстрелят срещу сирийско военно летище 60 „томахавки”.

Отровните вещества, определени като CS и CN, са били заредени в гранати и снаряди, произведени в САЩ и Великобритания, и открити в изоставените от терористите складове, съобщи сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Микдад. Той добави, че на боеприпасите са обозначени и конкретните британски и американски химически фирми производители. „Схемата е проста. Отначало западните страни финансират различни терористични групировки.

После, когато започват да губят позиции, монтират фалшиви видеокадри, за да обвинят Сирия и да дадат повод на САЩ за въздушни удари”, заяви Микдад. ТАСС напомни, че в своя пропагандистки унес организацията Human Rights Watch пусна лъжата, че сирийците са използвали стара съветска химическа бомба срещу мирното население. 

Свидетелствата за доставка на отровни химически вещества от САЩи Великобритания за терористите показват как в действителност там се придържат към международното право. Да фабрикуваш кадри с убити деца и да доставяш отровни вещества на убийците не се побира в човешкото съзнание”, реагира говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова. Тя припомни, че Дамаск и Москва в продължение на много години настояват за независимо професионално разследване за разкриване на истината и проверка на всички обвинения срещу сирийските власти в употреба на химическо оръжие. 

„И Сирия, и Русия, и редица експертни организации отдавна твърдят, че терористите получават оръжие, пари и други ресурси от страни, които на думи се придържат към демократическите принципи, а всъщност снабдяват ислямистите”, заяви Захарова.

Ако се потвърдят съобщенията за доставка на отровни вещества от САЩ и Великобритания, това трябва да се смята за грубо нарушение на Конвенцията за забрана на химическото оръжие, предупреди руският постоянен представител в ООН Василий Небензя. Според международни организации като ООН и Организацията по забрана на химическото оръжие трябва да извършат спешна проверка на изнесените данни. От Вашингтон и Лондон веднага отрекоха техни фирми да са доставяли отровни вещества на терористите, но не обясниха как тези вещества са се оказали в складовете на фундаменталистите. 

/​”Русия днес”/  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!