Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Законът ”Магнитски” като дамоклев меч в казуса КТБ

Аз не съм сигурен, че президентът Тръмп е чувал за иска на Цв. Василев, но съм абсолютно сигурен, че американското посолство ( а и не само то) , както и някои други американски органи, имат добра информация за истинските причини и виновници за фалита на КТБ. Посланик Рубен не е случайно изпратен в България. Той идва от Москва. Това заявява юристът с дългогодишен стаж Петър Обретенов.

А много в нашата действителност, преди всичко – в икономическите отношения, е повлияно от практики, които са характерни за руската действителност, след рухването на тоталитарния модел. За него едва ли са тайна икономическите лостове, които движат българската икономика. Фактът, че той си позволи не съвсем дипломатичния демарш по един български правен казус, е сигурен белег, че неговата информация далеч надхвърля онова, което се съдържа в хилядите страници на обвинителния акт и която българските политици и отговорни институци с особено старание се мъчат да прикрият от широката обществена аудитория, обяснява юристът пред Defakto.bg.

Свързването на казуса КТБ със закона „ Магнитски” се поставя Дамоклиев меч над българската прокуратура, съд и най – вече: политическа класа. Трябва да внимават! Това, което лесно минава в нас, трудно ще издържи  критична външна оценка, която не е повлияна от зависимостите, които царуват днес в българската действителност.

Съдбата на Цветан Василев едва ли много вълнува американските власти, но от времето на посланик Сол Полански, посланиците винаги са следяли кой управлява и как се управлява България и дискретно, а понякога – и не съвсем дискретно, са се намесвали, за да ни държат в руслото на своите политически цели, виждания и принципи. А поне до избирането на Тръмп, спазването на човешките права и защитата им от независим съд, дали от вкоренено от цялата история на страната убеждение или лицимерно, е  крайъгълен камък на американската политика. Законът    „ Магнитски”, в който, според посланика се вписва казусът КТБ, е израз именно на тези политически принципи, смята Обретенов.

Така че, от сега нататък, българският съд, прокуратура и политическа класа, трябва да имат едно наум: мечът на Дамокъл виси над тях, казва още той.

 *Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

http://frognews.bg/novini/zakonat-magnitski-kato-damoklev-mech-kazusa-ktb.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!