Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каракачанов в сензационно интервю: По престъпен начин бяха нарязани самолети и ракети, за които българите платиха стотици милиони! (ВИДЕО)

- Г-н Каракачанов, договорът за добросъседство между България и Македония ще сложи ли край на дълголетното и безсмислено противопоставяне между двете държави?

- Силно казано противоречия, дотолкова доколкото през всичките тези 25 години България винаги е подкрепяла Македония.

Знаете, че България беше първата държава в света, която призна независимостта на Македония. Месеци след това при посещението на руския президент Борис Елцин в България, той бе убеден от българския си колега Желев да признае независимостта на Македония.

Благодарение на тези усилия от страна на България, гражданската война, която по това време бушуваше в Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения, не се разпространи и към Македония.

През годините сме подпомагали икономически, дипломатически и военно - подарихме им 150 танка през 1998-99 г.

За сметка на това повечето македонски правителства водеха изключително глупава политика по отношение на България, като търсеха проблеми вместо да търсят партньорство.

- Как ще убедите противниците на независимостта на Македония, че това е самостоятелна държава, която е партньор на България?

- В исторически план Македония е част от българската култура и образование и територии. Това е факт!

След референдума през 1991 г. Македония се обяви за независима държава и се отдели от Югославия. България призна Македония.

Ние имаме интерес Македония да бъде нормална държава, в която правата на онези граждани на Македония, които имат българско самосъзнание се уважават и признават.

Този договор решава проблемът с излишните претенции, които получавахме досега от Скопие, защото според конституцията на Република Македония, тя е била длъжна да се грижи за правата на македонските етнически малцинства. Това послужи за повод на определени политици в Скопие да се опитват да създават този проблем като финансират разни групички като ОМО-Илинден, които се определяха за отделно македонско малцинство и да предявяват претенции за някакъв отделен език в България.

В края на крайщата смятам, че новото правителство на Македония взе правилно решение. От страна на България никога не е имало проблеми.

- Често цитирате Гоце Делчев. Какво си мислихте докато бяхте на паметника му в Скопие?

- Всъщност мислих си едно - че може би най-накрая костите на този велик българин ще почиват в покой!

Гоце Делчев, както Даме Груев и Тодор Александров са се борили за освобождението на българите в Македония, борили са се за свободата на Македония и Одринска Тракия, които тогава бяха под турско робство.

Борили са се като българи с българско съзнание.

Според мен един български офицер като Гоце Делчев, който е завършил българското военно училище, един български учител и революционер какъвто е бил той не може да не е доволен от това, че братята от двете страни на границата отново са си подали ръка, както е било по негово време.

Докато Гоце Делчев е обикалял Македония да прави революционни комитети по примера на Левски и е подготвял Илинденското въстание, от страна на България той винаги е получавал подкрепа.

Цялото революционно движение в Македония е получавало подкрепа не само от българската армия, но и съчувствие и помощ от цялото българско общество и държава.

За тези неща си мислих докато бях на паметника на Гоце Делчев. Нещо за което той се е борил е почти на крачка да се случи. Казвам почти на крачка, защото това, че подписахме договор е стъпка в правилна посока.

Оттук нататък този договор трябва да стане част от политиката на двете страни, за да работим и да развиваме общи икономически проекти. Един от тях е коридор номер 8, който ще свърже не само България, Македония, Албания и едно трасе към Европа, но и дава големи икономически перспективи, защото през него ще минава целия трафик от Близкия Изток, а също така и от Кавказ.

От договора могат да произтекат и много други ползи за България и Македония.

- Достатъчно добре ли са защитени българските държавни граници?

- Границите се защитават добре, защото освен Гранична полиция в охраната им участва и българската армия.

Аз обаче смятам, че присъствието на армията трябва да се засили по границата, защото от една страна спира нелегалните емигранти и от друга помага на полицията.

Винаги съм смятал, че отделните министерства трябва да работят в комплект, а не егоистично всяко за себе си.

- Остана ли ни армия, след като виждаме как тя буквално се стопи през последните години, а желаещите да станат военнослужещи са критично малко?

- Проблемът с армията е сериозен, защото през последните 25 години за съжаление с нея се правиха различни експерименти.

Един от тези експерименти бе отмяната на наборната военна служба през 2008 г., без да се помисли какво ще се случи след това.

Да, в армията има много проблеми и те няма защо да се крият. Няма смисъл да гледаме на армията само по отношение на гвардейците, които й създават един много приятен образ или като на Гергьовденския парад, когато виждаме едни добре облечени и маршируващи военни.

Истина е, че проблемите в армията са по няколко направления. Първият е по отношение на финансирането. Заплатите са ниски, а началната е 608 лева на един войник. Перспективите за младите хора са много по-добри в други професии в България и в чужбина.

Ако искаме да привличаме качествени младежи да служат в българската армия, трябва да им осигурим и по-добро заплащане.

- Веднага Ви питам - защо правителството отпуска 80 млн. лева на година за Българската национална телевизия, вместо да увеличи заплатите на учителите, полицаите и военните, които с основание протестират?

- Така е, но аз не искам да противопоставям една държавна институция на друга, защото по тази логика аз като министър на отбраната кажа, че мен ме интересува само армията, както са го правили много преди мен, тогава какво да кажем на учителите, лекарите, полицаите и военните? Истината е, че нещата трябва да се разглеждат комплексно. Да, армията е много важна и без нея няма държава, защото ако ние сме благодарни на Българската православна църква, че е съхранила българина през 500- годишното турско робство, то трябва да кажем и нещо друго, а то е че ако не е имало българска армия, то нямаше да има и българска държава. Армията се нуждае от модернизиране. Последната нова техника, която е купена за масово модернизиране е от средата на 80-те години. Правени са покупки предимно на вертолети, самолети и друга техника, но инцидентно и честно казано нещата доста намирисват. Преди малко се наложи да ме изчакате, защото на една от срещите, които правих беше за едно дело, което видим с една от европейските фирми, от която са били закупувани хеликоптери. Сделката е била направена така преди години, че сега трябва да водим дела, за да защитим интересите си като държава. Модернизацията на армията, обаче не е самоцел. Келфайда, както казват хората, ако ние купим ново и модерно въоръжение, а няма кой да го управлява. Дълго време проблемите са били пренебрегвани и то не само по отношение на заплащането, а и по отношение на условията при които работят нашите офицери, сержанти и войници. Сградният фонд не е ремонтиран в повечето от поделенията над 10 години. Жилищата, които се предоставят на военнослужещите не са най-доброто, което може да се предложи. Проблеми има с облеклото и храната. Знаете ли, че вече втора година се провалят обществените поръчки за доставка на храна.

- Защо се провалят обществените поръчки? 

- Защото има големи интереси. И когато има големи интереси, има много мераклии. А след това, когато един спечели не казвам по какъв начин, то все някой ще обжалва. Системата е направена така, че да се търси печалба, а не решаване на проблема. Ако обществените поръчки за доставка на храна за армията бяха разпределени по региони, а не централизирано, нямаше българските войници да ядат пилешко месо, което е внесено от Китай, а по-евтино и от български производители.

- Изчистиха ли се противоречията между кабинета и президента по отношение на обществената поръчка за доставка на изтребители?

- Противоречия не е имало. Лично аз смятам, че трябва да модернизираме армията, но когато говорим за модернизация не трябва да се концентрираме единствено върху изтребителите. Това, което Народното събрание гласува през 2016 г. е за закупуване на 8 изтребителя. Това е първата част от модернизацията на авиацията - 8 самолета. Както знаете, имаше 3 фирми, които кандидатстваха. Сега има парламентарна комисия, която иска да установи как е било взето решението за избор на изтребители от служебното правителство. Докато парламентът не се произнесе с ясно становище какво ще се прави оттук нататък, аз съм направил моето предложение - да започнат преговори с държавите, които са предложили оферти. В рамките на тези преговори ние трябва да извлечем максимално добри условия за държавата.

Това, което предложих на премиера Борисов, а той честно казано го прие с голямо задоволство, е да потърсим разсрочване на плащанията. Едно е да платиш 1.5 млрд. лева за 5 години и друго за 10 или 15 години, защото натоварването върху бюджета и данъкоплатеца ще бъде по-леко.

Истината е, че с тези 1.5 млрд. лева ще купим базов модел изтребител. Цената ще стане още по-висока, защото трябва да се закупи и допълнително въоръжение. Плюс това ние говорим за половин ескадрила, а ни трябва цяла. Така общата сума, която е необходима ще нарасне на 4 млрд. лева. Флотът също се нуждае от модернизация. Със съжаление мога да кажа, че все още има съдове от Втората световна война.

- Как изобщо се движат тези плавателни съдове?

- Движат се защото са италиански и немски. Има кораби още от съветско време. Най-новите ни кораби са двете фрегати, които купихме от Белгия, но те също правени по проекти от 1964 г., когато още не съм бил раждан. Сухопътните войски също искат нова бронирана машина.

- Защо всичко това се струпва наведнъж точно сега?

- Защото през последните 25 години нещата са отлагани многократно.

Все някой е прекарвал така нещата, че да получи една комисионна. Друг си е правил сметка как да разпродаде старото имущество.

- Вашият предшественик Николай Ненчев стана клиент на прокуратурата заради скандални практики. Какво се случва по отношение на него?

- Прокуратурата трябва да каже. Аз няма да влизам нито в ролята на прокурор, нито в ролята на съдия. Ще се случи това, което реши правосъдната система.

Сега е най-лесно да критикуваш предшествениците си. Аз казвам едно - за тези 25 години ние сме унищожили не малка част от нашето въоръжение абсолютно престъпно.

Давам пример с авиацията. Много малко хора знаят, че ние имаме 19 изтребителя МИГ-29. От тях 15 могат да бъдат въведени в експлоатация. От тези 15 летят само 8, а от тях 3 са с почти изтичащ ресурс. Необходими са средства, за да може съществуващата техника да бъде използвана по предназначение. Ние от години говорим как ще купуваме нови самолети, но не обръщаме достатъчно внимание на това, което имаме.

- А какво имаме?

- Имаме 14 бомбардировача СУ-25. Това са прекрасни самолети, които са лесни и евтини за поддръжка. Този самолет лети и с нафта, и с керосин. Перфектен самолет, който върши работа и е доказал бойните си качества. От тези 14 самолета летят само 4. Ние говорим постоянно за ново, ново и ново. Най-лесно е да кажеш: "дайте ми 1, 2 или 5 милиарда". Нека да видим как можем да използваме това, с което разполагаме.

Знаете ли, че ние сме унищожавали самолети и ракети, които все още могат да бъдат използвани?

- Кои са виновниците за престъпното унищожаване на военна техника?

- На първо място виновни са политиците. Аз затова върнах доклада за състоянието на въоръжените сили на предишното правителство, в който се казваше, че българската армия само частично може да изпълнява своите задължения. На мен ми е омръзнало и го казвам не защото съм министър на отбраната, да се хвърля петно върху армията. Кой е виновен за проблемите в армията? Не са виновни военните. Виновни са политиците! Кой наряза ракетите СС-23, за които българският народ е платил стотици милиони долари? Кой разпродаде част от авиацията и сключваше комисионерски сделки? Военните или политиците? Виновни са само политиците и то не само заради стремежа им да изкарват комисионни, а от глупавото разбиране, че след като сме влезли в НАТО, то някой друг ще се грижи за нашата сигурност. За съжаление този начин на мислене не е преодолян. Много политици смятат, че НАТО ще ни пази, защото сме част от Алианса. Не е така! НАТО е организация, в която освен принципа за колективната отбрана, важи и принципа, че ти трябва да имаш достатъчно потенциал да си част от тази колективна отбрана. Не можеш да ходиш с въоръжение от средата на 80-те години и да искаш да бъдеш адекватен и уважаван член на този военен съюз. Според мен проектът за модернизация по отношение на авиацията, сухопътните войски и флота трябва да върви паралелно с поддръжката и възстановяването на съществуващата военна техника. Казвам, че техниката е стара, защото е закупувана преди години. Но много от НАТО-вските държави - Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия използват техника от същото това време, но я поддържат по-добре и не се налага в един момент ние да кажем: "Аууу, ние ще останем без самолети"!

- Когато очаквате България да има добре развита европейска армия с подходящото въоръжение?

- Това зависи от няколко неща. Първо, да има адекватно заплащане за военнослужещите, за да могат да са мотивирани да постъпват в армията. Второ, необходимо е да се поддържа наличната техника умно, без задкулисни мисли за печалби за този или онзи. Трябва са се мисли как да се модернизира армията с ново и модерно въоръжение. Аз съм привърженик да се водят преговори с фирми и държави, от които ние ще закупуваме изтребители, ако трябва по-дълго, но така, че утре да няма съмнение в обществото, че аз или военното ръководство е участвало в някакви гешефти в името на личното ни облагодетелстване. Привърженик съм на това в проектите за превъоръжаване на българската армия, да участва българската индустрия. Най-лесното е да вземеш пари от бюджета и да купиш нещо, което е произведено в чужбина, т.е. ти наливаш парите на българските граждани в чужда икономика. Да, самолети ние в България не можем да произвеждаме, но можем да ги поддържаме у нас. Така българската промишленост ще работи. Ние правим бронирани машини за пехотата. Говорим за нови кораби за нуждите на флота. Много по-изгодно ще е корабите да се строят в България, отколкото някъде навън. Необходимо е ангажиране на българския икономически потенциал.

- Освен министър на отбраната, Вие сте и вицепремиер. В началото на коалиционното правителство мнозина бяха скептични, че ГЕРБ и Обединени патриоти ще работят съвместно без скандали. Какви са отношенията в момента между отделните партии в правителството?

- Перфектни. Казвам го не от куртоазия или заради нещо друго. Аз съм човек, който ако има проблем, си го казва. Аз с премиера Борисов работя много добре. До момента не е имало нито един случай, в който той да ми се обади или когато се видим, да се опитва да ми налага някакви решения. Да, интересува се докъде върви проекта със самолетите, какво мисля по темата за бронираните машини и по други теми. Но няма случай, в който той да ми се обадил и да ми е казал да направя това или онова. Сядаме и разговаряме. Ето, сега ако му звънна, комуникация има. Вижте например договора с Македония. Аз отдавна съм привърженик за такъв договор. Истината е, че ако Борисов не беше възприел като важна тази идея, то договорът нямаше да бъде подписан. Истината е, че ако я нямаше коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, то нямаше да има и подписан договор между България и Македония, който още е темата на деня. И аз съм благодарен за подобен тип отношения, защото премиерът не само даде картбланш г-жа Захариева като вицепремиер и външен министър да води разговорите и на мен да участвам в този процес. Борисов се вдигна лично и отиде в Скопие. И както виждате проблемът се решава.

- Какви са отношенията Ви с президента Радев?

- С президента Радев комуникираме дотолкова доколкото той като върховен главнокомандващ има отношение по проблемите с българската армия. Отношенията ни са нормални. Говорили сме по темата с изтребителите. Неговото мнение е ясно за цялото общество. Моето становище е, че ние освен да мислим за нови изтребители, трябва да мислим и за това как да поддържаме и направим летателно годни повече от самолетите, с които разполагаме. Какъв е смисълът да имаме 15 изтребителя МИГ-29 и да летят само 8? Защо да имаме 14 бомбардировача, а да използваме само 4? Пак за да ги продаваме ли за жълти стотинки, както се правеше дълги години. Президентът смята, че процесът трябва да се движи много по-бързо, аз смятам, че процесът трябва да се движи внимателно. Без да бързаме и да мислим за максимално изгодния за България начин и с максималното ангажиране на българския военнопромишлен потенциал. Това е задължително!  

Източник: Блиц , Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ 

http://sosnovini.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!