Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дейли Телеграф: Европейският съюз е проект на ЦРУ

Целта е била американското разузнаване да запаси зависимостта на Европа от Вашингтон
Фактът, че САЩ активно противодействат на излизането на Великобритания от ЕС не е никак изненадващо, тъй като европейската интеграция от самото начало е американски проект, пише британският вестник „Телеграф”.

Според разсекретените материали на Държавния департамент американското разузнаване е финансирало създаването на Европейския съюз още в средата на миналия век. Например, в един от документите от 26 юли 1950 г. се разкрива информация за кампании за създаване на Европейски парламент. Инициатор на меморандума е Управление на стратегическите служби, което е предшественик на ЦРУ, посочва изданието.

Междувременно, САЩ винаги са обръщали особено внимание на Великобритания, а участието й в интеграцията винаги е било приоритет за тях, пише авторът на статията.

Според публикуваните данни ЦРУ си е сътрудничило с основателите на ЕС, използвайки ги като свои помощници. Целта е била американското разузнаване да запаси зависимостта на Европа от Вашингтон и да попречи на ЕС да намери алтернативни източници на финансиране, подчертава изданието.

Както отбелязва авторът на статията в процеса на изграждане на обединена Европа е имало и провали. В служебни записки от 11 юни 1965 г. заместник-председателят на ЕС дава инструкции за създаване на единен паричен съюз. В документа се подчертава, че дебатът трябва да се избягва, докато решението за неговото създаване не стане неотложно.

Както показва историята, този подход не е много разумен, като се има предвид сегашната ситуация с дълга, дефлацията и масовата безработица в Южна Европа. /БГНЕС

The European Union always was a CIA project, as Brexiteers discover

Най-популярният фински писател Илкка Ремес:
ЕС е проект на ЦРУ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!