Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симеонов към пенсионери: Приоритетите на ГЕРБ са строителството и санирането. Там се краде най-много!

От партия ГЕРБ не иска да се увеличават пенсиите, за да има пари за строителство и саниране на стари имоти. Това е заявил в прав текст вицепремиерът Валери Симеонов на среща с представители на пенсионерски организации. На 10 юли те са били приети в кабинета му в Министерски съвет. По време на срещата Симеонов директно е съобщил, че партията на Бойко Борисов краде от държавните пари за строителство на пътища и за реновиране на панелни блокове. „Да, крадат!“, е заявил Валери Симеонов на пенсионерите, които са му потърсили сметка защо „Обединени патриоти“ не изпълняват предизборните си обещания за увеличение на парите на възрастните хора.
Публикуваме разказа на председателя на НСГОБ Веселин Стоянов, разспространен във „Фейсбук“ от бившия депутат Велизар Енчев:
„На 10.07.2017 г. няколко представители на пенсионерски организации и на НС „Гражданско общество в България“ бяхме приети от вицепремиера на Р.България г-н Валери Симеонов. Срещата бе осъществена по инициатива на споменатите организации и заявено съгласие от г-н Симеонов.

Очаквах присъствалите на срещата да се съберем в удобен за всички ни ден и час, за да обсъдим проведения разговор, но това не се случи. По тази причина реших да запозная читателите ни, възрастни и млади, с разискваните теми. На срещата с вицепремиера присъстваха и неговите съветници г-жа Христина Христова и г-н Боян Николаев.
Г-н Симеонов направи кратък преглед на дадените предизборни обещания от ОП и обясни какво е направено по тяхното изпълнение. Спря се подробно и на проблема с пенсиите и невъзможността да бъде изпълнено даденото обещание за повишаване на минималната пенсия на 300 лева. Той обясни това със съотношението на силите, участващи в коалицията – 4:1 в полза на ГЕРБ и различията в приоритетите, които имат ОП и ГЕРБ. Тези различия и съотношението на силите са позволили на ОП да постигнат все пак увеличение, но само до 200 лева.
Според г-н Симеонов приоритетите на ГЕРБ са саниране и строеж на пътища. Тогава попитах вицепремиера защо ГЕРБ са се насочили към тези дейности. „От тях се печели най-много“, бе отговорът на вицепремиера. „А от тях не се ли краде най-много?“, попитах аз. „Да, краде се“. „Значи те крадат“, попитах отново. „Да, крадат!“. Попитах по-нататък какво се случва с тези, които са в една компания с крадци. „Е, всеки отговарял за себе си“, репликира ме той.
Подобно отношение към невероятно големия грабеж, на който е жертва българският народ ме изненада силно. Не може управляващите да твърдят, че няма пари за осъвременяване на мизерните пенсии на възрастните българи, няма пари за увеличаване на минималната работна заплата, а има пари за саниране и за пътища, където се печели най-много и съответно се краде най-много. Вълнуваше ме още един въпрос. Този, който е в съдружие с крадеца, носи ли наказателна и морална отговорност наравно с него, или властта и парите заличават подобни залитания в посока наказание и морал?
Отпратих тези скверни мисли у дома за доизясняване, защото бяхме все пак гости и трябваше да се съобразяваме с това какво може да се каже и какво не на домакина. Продължих на глас:  „Г-н Симеонов, вие знаете какво се случи с т.нар. реформатори. Те бяха използвани от Борисов и след това изритани, а на парламентарните избори техните симпатизанти гласуваха за ГЕРБ. Не се ли безпокоите, че Борисов може да постъпи по същия начин и с ОП?“ „Не, нещата са различни“, каза той.
„Аз все пак мисля, че той подготвя същия сценарий и за вас, затова не ли по-добре вие да изритате него, а не той вас?“ Вицепремиерът обясни, че ОП искат стабилност в страната, не е нужна криза точно преди председателството на България на ЕС. На ум си направих сметката, че „изритването“ в момента е неизгодно и за двете страни, а приятната управленска атмосфера е удобна и за двете страни, поне до средата на идната година.
Колегите ми зададоха много въпроси, свързани с тежкото положение на българските пенсионери, но ясен отговор не получихме и за нас беше ясно, че както България е най-бедната страна в Европа, така и българските пенсионери ще бъдат най-мизерстващите възрастни хора на Стария континент.
София, 30.07.2017 г.
Присъствал на срещата
д-р Веселин Стоянов
Председател на НСГОБ
Епицентър

http://epicenter.bg/article/Simeonov-kam-pensioneri–Prioritetite-na-GERB-sa-stroitelstvoto-i-saniraneto–Tam-se-krade-nay-mnogo/133172/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!