Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Менда Стоянова: Пеевски не е управлявал КТБ, значи е от ощетените

„Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ., цитирана от Гласове.

„Парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени”, отбеляза Менда Стоянова.

Според нея, на първо място, трябва да бъдат обвинени собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират.

„Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката”, коментира още в предаването Менда Стоянова.

Темата за клас „прослужено време“ не е била поставена на дневен ред в Народното събрание, каза председателката на бюджетната комисия и допълни, че това е бил по-скоро разговор, проведен през медиите. Нашата парламентарна група няма мнение, не е обсъждан въобще този въпрос, изтъкна тя.

Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства. „Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа. „Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата”, каза Менда Стоянова.

„Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори”, допълни тя. Според нея ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив.

„Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза още Менда Стоянова.

„Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания. Проблемът е да се търси балансът между това да се контролира и намалява сивата икономика и да не се затрудняват допълнително бизнесът и хората”, коментира още Менда Стоянова.

Източник: glasove.com

http://bultimes.bg/menda-stoyanova-peevski-ne-e-upravlyaval-ktb-znachi-e-ot-oshtetenite/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!