Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде отидоха европарите за българските общини

Над 8 и половина милиарда лева от Европа са усвоили за 10 години общините в България. Икономисти изчисляват, че това прави средно по 1230 лева на човек.  Разликите при усвояването на средствата обаче са драстични.

Големите области усвояват най-много евросредства. Първенци сред тях са София (2454 лв. на човек), Габрово (2365) и Бургас. Оказва се, че Враца е на четвърто място по изплатени суми спрямо населението.

На другия полюс виждаме област Перник с по-малко от 450 лева на човек. Там се намира и Ковачевци, общината с под 30 лева изплатени евросредства на човек. Общо в 10 общини усвоените пари са под 100 лв.

Изненадващо, на челно място по усвояване на евросредства, с над 6 хиляди лева на човек е малката община Рила.

Къде отидоха парите?

По-важно обаче е в какво се влагат средствата. В Рила казват, че не са усетили усвояването на европарите. Сумата набъбва заради магистрална отсечка, иначе са обновени детската градина, училището, има и нов стадион. Последният не винаги е отворен.

Европейските проекти  водят и до разходи за  поддръжка на изградените обекти в следващите години. „Многото проекти почти доведоха до фалит общината, защото парите, които можем да отделим за поддръжка, са много малко”, посочи кметът Георги Кабзималски.

Според икономистите това е и проблемът. „Администрацията мисли краткосрочно, до следващите избори и предпочита да усвои парите по европроект и потенциалните избиратели веднага виждат боядисано училище или градинка”, обяснява Зорница Славова.

А в община Хитрино, обясняват, че са е сред 10-те с най-малко усвоени средства, защото общината е малка. Тук парите са по-малко от 80 лева на човек. Проектите са за пътища и водопроводи.     Икономистите съветват местната власт да заложи на привличането на инвеститори – еврокомисията дава ясни заявки за ограничаване на еврофондовете в бъдеще.

http://bgjournal.info/kade-otidoha-evroparite-za-balgarskite-obshtini/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!