Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Циганията е социално-културно явление, а не етническо

Трябва най-накрая всички да се усетят, че в България далеч не всички цигани са от цигански произход. Има огромна маса цигани, които етнически са си чисти българи. Циганията е социално-културно явление, а не етническо. Можете да видите бели мангали, с татуировка на Левски и Ботев и тениска с надпис „България на три морета“. Аз съм виждал доста често.

Всеки гражданин, който вижда как детето му си хвърля боклука на улицата или на площадката, или на стълбището, без да му направи сериозна забележка и да го накара да го хвърли в кошче, си е чист мангал. Същото важи и за този, който приема за нормално да бичи гьобеци пред децата си и да ги приучава в афинитет към циганията. Както и за този, който ще влезе в чужд двор, за да гепи оставено там колело. Мангал е и този, който постоянно пита себе си и околните „държавата какво ми дава?“, в нагло убеждение, че останалите нещо му дължат.

Това поведение дори не е обвързано с икономическия статус на гражданите, а просто е душевно състояние. Някаква вътрешна потребност да свиниш, да се поклащаш на ориенталски звуци, да гепиш и да очакваш да ти се дава. Иначе си мислиш, че няма да заспиш спокойно.

На улицата няколко пъти се разминавам с едно циганско семейство – баща, майка и две момичета. Човекът винаги е бръснат, сресан, с чиста риза и панталон, жената е прилично облечена, носи дамска чанта, децата им са чисти и чудесно облечени. Очевидно работят, но едва ли получават повече от някоя скъсана, некъпана циганка, която живее на социални, енергийни, интеграционни и Бог знае още какви помощи. Само че имат вътрешната потребност да изглеждат цивилизовано и спретнато. Онзи ден, покрай тях бавно минава скъп, чисто нов джип, от който бял на пуканка българин си хвърля празната цигарена кутия на улицата. Циганетата цъкат с език.

Допирните точки на етническите и белите цигани са липсата на образование и семейно възпитание.
Циганията около нас ще я има винаги, докато не победим циганията вътре в нас. Не толерирайте белите мангали повече от обикновените такива. Не мислете за проблема като расов или етнически, той не е такъв. Или ако все пак ви харесва да го мислите за такъв, ще трябва да приемете факта, че и българите също трябва да поемат за газовите камери или там, където сте си решили да ги пращате.

Автор: Николай Козарски
Публикувано с разрешението на автора.
Заглавието е на редакцията(бел.ред.).

http://bgjournal.info/tsiganiyata-e-sotsialno-kulturno-yavlenie-a-ne-etnitchesko/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!