Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Целенасочен Геноцид? 5.5 млн. души нямат парите за нормален живот!

2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство с 2 деца, като почти 78% от домакинствата имат по-малък доход от този, съобщиха от КНСБ.

Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, за да осигури нужните средства за месечната му издръжка, показва изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни, цитирано от БНР и Дарик.

Това са нужните средства за нормална издръжка на живот без лишения, като през юни тя е поскъпнала с 2,7% спрямо същия период на миналата година.

Най-много средства от общия си бюджет домакинствата харчат за храна и битови сметки през изминалата година.

Цените на хранителните продукти са нараснали с 4,2% спрямо юни миналата година. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разходите за поддръжка и сметки за дома са се увеличили с 4%.

В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на издръжката на живот, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров представи данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78% или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения. Някои от тях не могат да плащат редовно разходите за жилището си, а други се ограничават при отоплението на дома си.

От това следва, че въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, бедността у нас се запазва на високи нива, сочи анализът на синдиката.

За първа година се отчита по-висок ръст на средната работна заплата в частния сектор, отколкото в обществения. През първите три месеца размерът й в частния сектор достига 1006 лева, с ръст от 9,7%, но ако се изключи София от тази статистика, размерът на средната работна заплата спада до 827 лева.

С по-нисък темп на нарастване, спрямо средния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.

Дир.бг 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!