Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Газпром" прави тайно втора тръба за "Турски поток" – Euractiv: България предупреди, че ЕС става прекалено зависим от транзита на газ през Турция

С влошаващите се отношения между ЕС и Турция ние започваме да си задаваме риторичния въпрос коя от възможностите е най-добра, е цитиран да казва българския премиер Бойко Борисов

Според министър-председателя на България Бойко Борисов се очаква Европейската комисия да даде зелена светлина за втори лъч на газопровода „Турски поток“, който да минава през Черноморското крайбрежие на България, пише Euractiv. Същевременно българският премиер предупреди ЕС, че става прекалено зависим от транзита на природен газ през Турция.

„В момента очаквам писмо от ЕК за това дали ми позволяват да започна преговори за тръба, която ще минава директно през България. Ако ситуацията продължи да се развива както досега, целият регион ще стане много зависим от Туция“, заяви Борисов.

„С влошаващите се отношения между ЕС и Турция ние започваме да си задаваме риторичния въпрос коя от възможностите е най-добра“, сподели още българският премиер.

http://epicenter.bg/article/Euractiv--Balgariya-predupredi--che-ES-stava-prekaleno-zavisim-ot-tranzita-na-gaz-prez-Turtsiya-/132466/4/0

"Газпром" прави тайно втора тръба за "Турски поток"

"Газпром" форсира строителството на подводната част на газопровода "Турски поток", като тихомълком е започнало полагането на втора тръба от проекта за транзит на газ към Европа, съобщи руският в."Ведомости", цитиран от "Дневник".

Според цитирани от изданието анализатори не е изключено причината да са задаващи се американски санкции, които ще забранят на западни фирми да участват в подобни експортни проекти с руски компании. Полагането на участъка от "Турски поток" се извършва от специални кораби на швейцарската компания Allseas, а част от тръбите са доставени в началото на седмицата от България с товарния кораб "Евдокия".

Проектът започна с идея за 4 тръби, по които да се пренася природен газ през Турция и Балканите до Централна Европа. Но "Газпром" се отказа от три от тях и остана само тръбата за снабдяване на турския пазар. Втора е под условие, че за капацитета ѝ от 15 млрд. куб. м газ годишно ще има търсене в Югоизточна или Централна Европа и че ЕС ще изгради насрещна структура до границата с Турция. Такова решение още няма, но според източниците на "Ведомости" вече са положени 20-25 километра тръби от втората тръба по дъното на Черно море близо до руския бряг.

...

През септември 2016г. България, Гърция, Румъния и Унгария подписаха меморандум за реализация на т.нар. Вертикален газов коридор, който да позволява двупосочен пренос. Целта е мрежите на четирите държави да са свързани така, че да се използваг 3-5 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан, доставен по Южния газов коридор през Турция до Гърция.

В четвъртък, 19 юли, в Букурещ поредният документ за сътрудничество по този проект подписаха представители на газовите компании - "Булгартрансгаз" ЕАД (България), ICGB AD (България), DESFA S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния).

http://www.faktor.bg/bg/articles/gazprom-turski-potok 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!