Мая Манолова направи скандално разкритие

Омбудсманът е на път да сложи юзди на частните съдебни изпълнители

Омбудсманът на Република България – Мая Манолова, направи скандално разкритие.

Тя твърди, че частните съдия-изпълнители имат мощно лоби, благодарение на което генерират приходи за милиони. Истината обаче е, че никой не подлага на проверка имотите им.

Мая Манолова бе категорична, че е на път да сложи юзди на частните съдебни изпълнители. Тя е щастлива от факта, че народните представители са приели предложенията й за промени в тази насока още на първо четене.

Според Мая Манолова, е крайно време да се сложи край на игото, което налагат частните съдебни изпълнители. Тя посочи, че се радва и от факта, че има добра воля от страна на народните представители тези промени да бъдат направени и допълни, че ще се постарае да запази ентусиазма им докрай.

Омбудсманът е категорична, че няма да отстъпи от приемането на няколко групи предложения. Първото от тях е хората да не бъдат съдени зад гърба им. Второто е да не се блокира цялото им имущество заради незначителни задължения.

Често пъти се случва така, че хората дори не са наясно, че дължат 100 лева. В един момент като се начислят лихвите, сумата нараства бомбастично. И се стига до там, че се блокират всички сметки и имоти на дадения човек.

Освен това Мая Манолова ще настоява длъжникът да може да плати, без да е необходимо да се стига до съд. Тя възнамерява и да наложи таван на таксите на частните съдебни изпълнители, както и хората да имат възможността да обжалват оценката на недвижимия имот, когато той е изложен на публична продан.

Към днешна дата хората остават безучастни и безгласни наблюдатели в случаите, когато имуществото им е обявено за продан.
Тя даде като пример Словения, където държавата е осъдена за изплати 85 хиляди евро на потърпевшия заради това, че е продаден имот на длъжника на цена много по-ниска от пазарната, пише pik.bg.

http://www.razkritia.com/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!