Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мис Канада призова за спасяване последовател на Фалун Гонг, арестуван в Китай

Сун Циен, 51 г., гражданка на Канада, е държана в китайски арест от 19 февруари 2017 г., за следване на духовната практика Фалун Гонг. (fofg.org)

Китайски затворници често изпращат зов за помощ под формата на ръчно написани бележки, които се прокрадват тайно в западния свят. Този път обаче бележката идва от майката на затворничка и е адресирана до Анастейша Лин, Мис Канада.

Лин публикува на своята Фейсбук страница снимка на бележката, която описва незаконния арест на Сун Циен, и заяви, че задържането на Сун нарушава нейното право на свобода на убежденията, в качеството ѝ на гражданка на Канада.

Сун, 51 г., е вицепрезидент на базираната в Пекин компания Лийдман Биокемистри Ко, основана през 1997 г. в съдружие със съпруга ѝ, Шън Гуанциен. Сун е била в дома си в Пекин, преди да я отведат 20 полицаи.

Сун е един от последователите на Фалун Гонг, които притежават гражданство в свободния свят, но са лишени от свобода в Китай. Подобно на Сун, д-р Чарлс Лий от Сан Франциско, Калифорния беше задържан и изтезаван в Китай между 2003 и 2006 г. заради застъпничеството му за Фалун Гонг.

От 1999 г. насам, китайската комунистическа партия похищава привърженици на медитативната практика Фалун Гонг, като част от национална кампания да унищожи практиката и нейните членове. След като биват задържани, последователите са подлагани на тежък и принудителен физически труд, сесии за промиване на съзнанието и изтезания, с цел да бъдат принудени да се откажат от своите убеждения.

През последните няколко месеца, Сун е държана в изолирана килия, оковавана с белезници, пръскана със сълзотворен газ и подлагана на лишения.

Анастейша Лин изпрати петиция до канадското правителство, с молба да окаже натиск върху Китай за освобождаването на Сун. На 19 юни 2017 г. Мис Канада изнесе реч по повод задържането на Сун пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Швейцария.

"Сун Циен е канадска гражданка, арестувана на 19 февруари 2017 г. в Пекин", се казва в петицията. "Тя е задържана единствено заради убежденията си във Фалун Гонг, мирна медитативна дисциплина, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и жестоко преследвана от китайската комунистическа партия. Сун е изтезавана и малтретирана по време на задържането си. Настояваме за нейното незабавно освобождаване и за освобождаването на всички затворници на съвестта в Китай."

Петиция в подкрепа освобождаването на Сун Циен подпишете тук.

От FoFG.org, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!