Кунева: Ромите заслужават стипендии! Те са се борили с бедност, социален натиск и заплахи!

Учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи. Това заяви преди време министърът на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпрос дали има дискриминация на раздаването на стипендии на ромчета.

По думите на Кунева българските деца, както и всички деца у нас също получават държавна подкрепа – през програми като „Твоят час“, стипендии за отличен успех и други механизми.
Меглена Кунева посочи, че средствата, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците са 40% от общата сума.

„Тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и ромския образователен форум.

Участието на нашата държава е 40%. Това са 12 евро, или 24 лева от общата сума. За сравнение учениците за успех взимат средно по 35 лева, независимо какъв е етносът им, а таванът е 50 лева. Аз смятам, че нещата са съпоставими“, обясни Кунева.

Според бившия образователен министър подкрепа има за всички деца в България.

„Говорим за ученици в гимназията. 700 ромски деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образование. Това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер“, поясни Кунева.

„Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. Това е точно обратно – в момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и ще искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма тези условия“, отбеляза още тя.
Средствата, които Министерството на образованието ще отпусне за стипендии на ромските деца за две учебни години, са 218 000 евро.//БЛИЦ

УЕБНОВИНАР, onovini.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!