Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посланикът на САЩ: България трябва да купи оперативно съвместими с НАТО самолети!

Бойко Борисов: Единственото ни изискване за изтребителите е поне да са нови

“България ще вземе "суверенно решение" какви изтребители да купи за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО”. Това обяви американският посланик Ерик Рубин в речта си "Пътят напред" във Военния клуб в София, предава “Дневник”.

"Решението за модернизацията ще иска тежки политически решения, но ако България ги вземе, това ще я направи по-стабилна и сигурна," подчерта посланикът. Той каза още, че НАТО ще подкрепи всякакви опити за модернизация на българските въоръжени сили.

Според Ерик Рубин, макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със самолетите на Съединените щати и други съюзници в НАТО, така и със съюзници - съседи в региона.

"Нито една страна не може да се справи сама с днешните предизвикателства”, заяви посланикът и припомни, че президентът Доналд Тръмп е изтъкнал ангажимента на САШ към член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана в речта си във Варшава. Той похвали сътрудничеството в отбраната между София и Вашингтон и "забележителния напредък" от 2006 г. насам, когато двете страни са подписали споразумение за двустранно сътрудничество в отбраната.

"Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще бъде домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година", допълни посланикът.

Тези усилия обаче трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника за въоръжените сили, която е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса. "Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител", изтъкна Ерик Рубин.  С министъра на отбраната Красимир Каракачанов "споделяме възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети, а да мисли как процесът на модернизация ще освежи цялата икономика и отбранителната индустрия”, обяви той.

"Казвал съм и ще повторя: няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията ѝ с Русия," каза още дипломатът, но предупреди, че връзките трябва да се базират на принципи и ценности. "Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме в Русия - това са цели, които и САЩ преследват. Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията с Москва."

http://www.faktor.bg/bg/articles/poslanikat-na-sasht-balgariya-tryabva-da-kupi-operativno-savmestimi-s-nato-samoleti 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!