Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Борисов: Единственото ни изискване за изтребителите е поне да са нови

„България има двама стратегически партньори – Европейският съюз и НАТО, където САЩ имат своята роля”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на първата паралелна публична дискусия с България и САЩ по новите мащаби на евро-атлантическата солидарност в контекста на Брекзит и отговора на Европа. Лекцията на премиера е на тема „Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС“.

Като приоритет за България Борисов акцентира върху подаването на молбата за влизане на България в т. нар. чакалня на еврозоната. Това ще доведе до повече инвестиции и до намаляване на лихвите по кредитите. „Не можем да се сърдим на другите държави, ако Европа поеме на две скорости”

Единственото ми условие за изтребителите, които България ще купи, е да са нови, заяви Бойко Борисов.

Темата за еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка, каза премиерът. "Ние като политическа воля и процеси продължаваме да работим по темата за еврозоната. Имаме стабилна банкова система. Упорито и с аргументи вървим към еврозоната", посочи премиерът Борисов. Той заяви, че не може да се съгласи с излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени, което реши новото ръководство на страната. Сега, когато се увеличиха разходите за отбраната, ЕС може да стане колективен член на НАТО, посочи Борисов.

За новите бойни самолети Борисов заяви: "Така и така се влагат купища пари за тях, поне да са нови".

Според него трябва да се поръчат нови влакове и вагони, за да стане този транспорт удобен. По думите му този транспорт е сто процента екологично чист, а релсите са изцяло нови. Много са ни предизвикателствата, каза Борисов.

Премиерът говори и за мигрантите. Продължавам да считам, че споразумението с Турция работи много добре, каза Борисов. Той заяви, че подкрепя италианския премиер и идеята му да се създадат зони за сигурност извън Европейския съюз. Това вече се възприе като теза и ще даде един добър резултат, каза той. Всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. Това е най-нестабилният регион от цяла Европа, коментира премеирът. Ако в нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. Тя не трябва да спира, категоричен е Борисов.

И още: "С метрото в София все едно правим нов град. Убеден съм че без „Хемус” България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг.”

За корупцията и контрабандата

Трите рода войски трябва да се въоръжават и превъоръжават паралелно, каза още премиерът. „Ето и генерал Боцев (б.а – началникът на отбраната ген. Андрей Боцев) иска, и министър Каракачанов ми вади душата. За да има повече пари в бюджета: бой по контрабандата и корупцията”, заяви Борисов. „Нивата на контрабанда вече са под 7%. Това е безспорен успех. Амбицирани сме и се надявам, че ще успеем. Парите ни трябват. От 1 септември например трябва да увеличим учителските заплати.

За отношенията с Турция и САЩ

За отношенията Турция-Европейски съюз Борисов заяви, че те са свързани с проблемите за мигрантите и търговските връзки. „Едните имаха референдум, другите – избори, възможно е тонът малко да се е изострил. Но България е на границата, имаме и 10% български мюсюлмани. Етническата толерантност за секунди може да изчезне.”

Отношенията ни със САЩ са като тези с Европейския съюз и почиват на цивилизационния избор на България. Ние нямаме нерешени проблеми с Щатите, заяви той.

За договора с Македония

Борисов се спря и на предстоящото подписване на Договора за добросъседство с Македония. „Ако не го подпишем, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще, заяви Договорът за добросъседство с Македония е изключително важен. Да оставим историците да си спорят. Убеден съм, че и българската политическа класа ще ни подкрепи. Зависи и от политическата класа в Македония този договор да тръгне. Интересът на България е да подкрепи Македония да влезе в Атлантическия пакт. Да се надяваме, че и колегите разбират какви са и опасностите, ако всичко това не се случва за в бъдеще.
За т.нар. берлински процес за Западните Балкани, Борисов посочи, че всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. „Балканите отново са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа. Убеден съм, че с този берлински процес, с предстоящото председателство можем да направим доста по присъединяването.

http://epicenter.bg/article/Boyko-Borisov--Edinstvenoto-ni-iziskvane-za-iztrebitelite-e-pone-da-sa-novi/131595/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!