Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шестима висши китайски чиновници осъдени за корупция в един ден

Бившият шеф на статистическото бюро на Китай Уан Баоан присъства на пресконференция в Пекин, Китай на 13 януари 2010 г. (Ройтерс)

Няколко съдилища в Китай, независимо едни от други, обявиха на 31 май 2017 г. шестима висши китайски чиновници, изпаднали в немилост, за виновни по обвинения в корупция.

Шестимата са или свързани, или са част от политическата фракция на бившия партиен секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин.

Трима от чиновниците: Уан Баоан – бившият шеф на статистическото бюро, Чън Сюефън - бившият партиен секретар на град Луоян и Лу Дзъюе – бившият кмет на град Нинбо, получиха доживотни присъди за вземане на подкупи в размер на стотици милиони юана (десетки милиона лева).

Другите трима: Чан Сяобин - бившият шеф на "Чайна Телеком", Ли Чънюн - бившият заместник-губернатор на град Съчуан и Дън Цилин - бившият шеф на "Желязо и стомана" в Ухан, са осъдени на съответно на 6, 10 и 15 години затвор, заради приемане на подкупи, вариращи от милиони до десетки милиони юана.

Чан Сяобин е вероятно най-известният от шестимата. В миналото той оглавява телекомуникационните оператори "Чайна Телеком" и "Чайна Юником". Според мнозина, "Чайна Юником" е от дълги години в ръцете на Дзян Миенхън, най-големия син на Дзян Дзъмин.

Чан е прочут довереник на Дзян Дзъмин и приближен на Дзян Миенхън. Когато Чан е разследван през 2015 г., няколко китайски новинарски сайта съобщиха, че е продал държавна сграда на стойност 1,2 милиарда юана (300 милиона лева) на изпадналия в немилост заместник-шеф на армията Гуо Босион, за една трета от пазарната ѝ стойност. Гуо е тясно свързан с Дзян Дзъмин.

Според държавните медии, Баодинският апелативен народен съд в северната провинция Хъбей, е намалил присъдата на Чан, тъй като последният е съдействал за разкриване престъпления на други чиновници. Чан е глобен 500 000 юана (125 000 лева) и осъден на 6 години затвор.

Участници в преследването на Фалун Гонг

Въпреки че не се споменава в държавните доклади, няколко от осъдените на 31 май са били въвлечени в кампанията на Дзян Дзъмин срещу традиционната духовна практика Фалун Гонг.

Дзян дава началото на масови репресии срещу последователите на практиката през юли 1999 г., след като широката ѝ популярност (между 70 и 100 милиона души в Китай) провокира у тогавашния партиен секретар страх за властта му. Дзян поощрява с власт и пари активното участие на китайски чиновници в преследването.

Чън Сюефън, бившият партиен секретар на град Луоян, провинция Хънан, е забележим пример за чиновник, предполагаемо награден за участието си в преследването, инициирано от Дзян.

Чън от дълги години е свързан с Ли Чанчун. Ли, един от приближените на Дзян, е бивш член на Постоянния комитет на Политбюро и бивш шеф на партията в провинция Хънан.

Чън, дългогодишен ръководител на местни държавни енергийни компании, е назначен за заместник-губернатор на провинция Хънан през януари 2011 г. Две години по-късно е повишен до партиен секретар на Луоян. Жестокостта на преследването на Фалун Гонг в Луоян изглежда съвпада с издигането на Чън в управлението на града между 2013 г. и 2016 г., според Minghui.org, уебсайт, който документира преследването на Фалун Гонг в Китай.

Чън е разследван за корупция от януари 2016 г. На 31 май 2017 г., Апелативният народен съд в град Дзинджоу, централен Китай, обяви Чън за виновен във вземане на подкупи на стойност над 125 милиона юана (30 милиона лева) между 2000 г и 2015 г., както и за нанесени щети на държавата на стойност 224 милиона юана (56 милиона лева), заради "произволно разпореждане с държавна собственост". Чън е осъден на доживотен затвор.

От ТheЕpochТimes.comпревод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!