Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вярвате ли?: Ако приемем еврото, зануляваме целия си държавен дълг

Ако приемем еврото, имаме реален шанс да изплатим целия си държавен дълг. Към май 2016 г. вътрешният и външният са 13,3 млрд. евро, или около 26,6 млрд. лв.„Покритието на лева в БНБ е около 18 млрд. евро (36 млрд. лв. – бел. ред.), което е много повече от дълга – разкри финансистът Емил Хърсев. – Всеки от нас е давал, за да се формира тази сума. Когато приемем европейската валута, емисията на БНБ се заменя с емисия на Европейската централна банка. Но покритието си остава отделно от паричната маса“, пише „168 часа“.

„Разбира се, едва ли ще ни позволят да ги похарчим – ще има силен натиск да дадем тези 18 млрд. евро на Европейската централна банка“, коментира финансистът. Но според него за това няма никакви основания.
„Защо да ги подаряваме, след като сме ги вземали от Международния валутен фонд? При Гърция нямаше покритие на валутата и хвърляха драхмите в печката. Но при нас не е така. При това покритието ни е много по-голямо от дълга“, казва Хърсев.

В това отношение много показателна е статистиката на Евростат. През 2004 г. държавният ни дълг е 35,8% от БВП, след което постепенно е стопен и през 2009 г. стига до рекордно ниско ниво от 13,7 на сто. Тогава България става втората страна след Естония с най-нисък дълг в ЕС. След това обаче тенденцията се променя – борчовете отново тръгват нагоре и днес те са 26,7 на сто от брутния вътрешен продукт.

На фона на страни като Белгия, Франция, Италия, Великобритания, чиито заеми са между 70 и 132% от БВП, нашият е малък. Разликата е, че техните икономики постоянно растат и тези дългове финансират развитието им.

http://www.faktor.bg/bg/articles/ako-priemem-evroto-zanulyavame-tseliya-si-darzhaven-dalg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!