Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1,5 млн. реално безработни у нас, НE 196 000, както е според НСИ

Не 196 000, както е според НСИ, а 1,5 милиона българи реално са безработни, посочва безпристрастната Евростат, на всичко отгоре оглавявана от наше момиче.Общо 31,1 на сто от хората в трудоспособна възраст (15-64 г.) у нас нито работят, нито учат. Увеличението е с 0,6% спрямо миналата година, но това са нови 27 900 души, превърнали се в аутсайдери. Европейският термин е „икономически неактивни”. През 2014 г. обаче процентът е бил по-висок – 34,1%. Жените са в по-неизгодно положение от мъжете: 35,4% от тях не учат и не работят в трудоспособна възраст, срещу 27,3 на сто при силния пол.
13,8% от българските аутсайдери са инвалиди, на които държавата не се е погрижила да създаде условия за интеграция, а 9,1% са принудени да се грижат вкъщи за свои близки, които са в неравностойно положение.
12,4%, което по брой е равно на регистрираните официално безработни (196 000) или на населението на голям град като Бургас, са хора, които не отиват в бюрата по труда, защото не вярват, че ще намерят работни места или са отпаднали от бюрата по труда поради трайната си липса на заетост.

Напомняме, че официалната държавна статистика хваща само онези, които са се регистрирали в бюрата по труда, откъдето идва и 8-кратната разлика между нейните данни и онези на Евростат. Не е случайно, че поне от десетилетие ЕС брои заетостта, а не безработицата, за да има истински данни за процесите и обществата.
В ЕС средният процент на аутсайдерите е 25 на сто, но там инвалидите са 16%, т.е. 70% от всички икономически неактивни хора. В „кормумпираната” Швеция, която води позитивната класация за най-малко хора извън пазара на труда – само 17,9% или на практика всеки здрав човек учи или работи. След нея са Дания с 20% и Холандия с 20,3%. Напомняме, че във вчерашната класация за най-активни предприемачески държави в ЕС Швеция беше втора след Естония, а другите две монархии от тройката за най-малко аутсайдери попаднаха в Топ 6.

http://19min.bg/news/8/90554.html#90554 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!