Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партиите имат интерес от запазването на гетата, убеден политолог

Партиите имат интерес от запазването на гетата, заяви политологът Петър Чолаков пред БНР.
Става въпрос за институционален проблем. Това е проблемът, свързан с ромската интеграция и ромското изключване, а не ромското включване, което има в България, каза Петър Чолаков.
"Отговорността до голяма степен лежи на политическите институции. Причината е, че почти всички - да не кажа голямата част или всички политически партии в страната, са заинтересовани от запазването на гетата, защото там е източникът на гласове по време на избори", каза Чолаков.
Малко се знае и малко се споменава за причината ромите да си продават гласовете. Голяма част от тях живеят в условията на модерно робство или дългово робство. Те са задлъжнели, намират се в ръцете на лихвари по места. Парите, които се получават за продадените гласове много често не отиват в ръцете на самите роми, отиват за опрощаване на някаква мизерна част от задълженията, които имат към тези лихвари.
Самите лихвари за под контрола на организираната престъпност. Тя се явява един посредник между политическите партии и ромските махали.
Според Петър Чолаков митът за толерантността на българина трябва да бъде разбит.
Политиката навсякъде е бизнес и това е свързано с инкасирането на определени печалби определени интереси по места. Моята прогноза от години е песимистична - този конфликт ще се задълбочава, този мит за толерантността на българите трябва отдавна да бъде разбит на пух и прах, защото българският етнос става все по-малко толерантен, смята политологът.
Хиляди се събраха на пореден протест в Асеновград
Хиляди се събраха на пореден протест в Асеновград
Демонстрацията се провежда при засилено полицейско присъствие
Специално по отношение на ромите социалната дистанция се увеличава. При положение, че имаме няколко много активни популистки и радикални десни партии, които в момента са и в управлението на страната, не мисля, че имаме някакъв шанс този конфликт да се реши.

Но за да бъда максимално обективен, естествено страховете на хората в Асеновград са разбираеми и са обясними. Не трябва да се игнорира фактът, че има престъпност сред ромите и тази престъпност е много висока. Това трябва да се каже, обаче с гняв, с едно сприхаво подхождане, с провокации - това не само няма да се реши проблема, а ще го задълбочи.
10 ранени при сблъсъците между ромски фамилии в Пловдив
10 ранени при сблъсъците между ромски фамилии в Пловдив
Стрелба с ловна пушка, нападения с брадви и камъни
"Що се отнася до това кой има интерес от такива провокации, ами, трябва да си зададем въпроса кой капитализира в най-голяма степен от етническото напрежение, етническите конфликти в страната. Практически всички партии в България експлоатират етническата карта, но специално радикално десните, популистките партии - и ВМРО, и Атака , и НФСБ, практически цялата им кампания е изградена от лозунги, които са доста агресивни срещу малцинствата и срещу етническите общности в страната", смята Петър Чолаков.

Източник: News.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!