Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За интеграция на ромите в България са отишли над 500 млн. евро през последните 20 г. Резултатът - парите ги няма, ромите са неинтегрирани. Нещо повече...

Проф. д-р Николай Радулов е бивш секретар на МВР. В момента преподава в НБУ, департамент „Национална и международна сигурност“.

 

- Проф. Радулов на 5 юли е националният протест на МВР. Защо не се намери съгласие между синдикатите и управляващите и се стигна до тази крайна мярка?
- Това е част от дейността на профсъюзите в МВР, на която тепърва ще ставаме свидетели. Дори на празника на министерството (б. а. - 5 юли е и празник на МВР) един такъв протест няма да срещне кой знае какъв отзвук в управляващите. Вие виждате, че за пред хората се постигат  някакви съгласия. Излиза се от срещите и се казва – да, постигнахме съгласие, но вие трябва да кажете каква е мотивацията, откъде да вземем парите. Това се превърна в обичаен подход на управляващите през последните десетина години – когато има управленски проблем, той си стои нерешен, докато управляващите се опитват да го прехвърлят на профсъюзите.
Задачата на синдикатите е да работят за това служителите да са обезпечени, работата им да е в рамките на обичайната сигурност. Тоест, да не е по-опасна, отколкото по принцип е, да бъдат снабдени с оръжие, съоръжения, защитни средства. Някой ще каже: нали, служителите на МВР са на работа, за да рискуват. Да, но работата им не изисква безсмислен риск. Тя трябва да е в рамките на нормално снабдяване със защитни средства.
През последните години някой непрекъснато се опитва да обяснява, че проблемите били заради някакви скъсани гащи и кубинки. Това може да е битово обяснение, но кубинките, униформата, шапките, прегледният външен вид са лицето на полицията. Когато тя не може да представи пред гражданите едно приемливо и симпатично лице, това е още една причина за недоверието в МВР. Когато хората гледат неугледни униформени служители, с окъсани дрехи и обувки, те очевидно си казват: „Абе, те себе си не могат да оправят, на нас ли ще помогнат...“

- На управляващите не им ли прави впечатление, че българската полиция е с неугледен външен вид? Въпросът ми е малко реторичен.
- Управляващите живеят в свой свят. Не визирам само сегашните, а всички през последните 20-25 години. В техния свят всичко е спокойно и се развива все по-добре и по-добре. Те са в един управленски пашкул – излизат от къщи, качват се луксозния автомобил, слизат от него, влизат в кабинета си. Когато отидат на проверка, всичко се превръща в потьомкинско село с добре изглеждащи декори. Както например, когато се ходи да се проверява оградата на границата. В представите на управляващите постепенно всичко започва да изглежда истинско, макар че в самото начало на кариерата си те са били наясно, че нещата не вървят.
Профсъюзите и служителите протестират не за едни скъсани кубинки, а за това, че години наред не им се позволява да извършват компетентно действията, за които са назначени – парашутни назначения от горе до долу; издигат се хора, които не се ползват с доверието на състава; които са известни като корумпирани или като хора, които се занимават само с това да притичват и да слугуват на политически партии. Точно тези хора просперират, издигат се, ръководят, без да се компетентни. Това убива желанието у хората да работят.
Когато има повикване за престъпни посегателства, полицаите се оказват без бензин. Да речем, сега е решено да се доставя бензин. Но ето ви и друг казус: преследвайки престъпник, полицаите нямат с какво да го спрат – нямат ленти с шипове, предпазни средства. Когато трябва да бъде заловен наркоман и той оказва съпротива, това е страшен проблем. Може да се окаже, че преследваният е заразен с някоя болест, включително - СПИН. И тъй като полицаите не разполагат с предпазни средства, е напълно възможно да бъдат заразени. Тоест, работата им е много по-опасна, отколкото би се изисквало от тях при нормални условия.
На целия този фон те получават много ниска заплата, която не мотивира постъпване на нови служители. Има голям недокомплект, който заедно с т. нар. револверни командировки по морето и на границата, кара служителите в големите градове да работят смяна след смяна. Постепенно ги уморяват така, че дори да искат, те не могат по никакъв начин да си вършат качествено работата. Самите полицаи казват, че това продължава вече толкова дълго, че разбива семейства. Ето още една демотивация на служителите да служат, а на кандидатите - да кандидатстват за свободните щатни бройки.

- Проблемите наистина са от години, но сега чашата на търпениета преля. От какво? Заплатите ли са непреодолимият проблем?

- На дневен ред е разговорът за заплатите. И ще ви кажа защо. Проблемът е, че нивото на заплатите, което не е свързано със средните за страната, се индексира много бавно. Това означава, че кандидатите за свободните щатни бройки са малко. Дори да има такива, те са хора, които не отговарят на условията за служители на МВР. Въпреки това се поглежда снизходително, назначават се неподходящи хора и след 2-3 месеца или те си отиват, или ги гонят, тъй като нямат визия и мисия за работа в полза на гражданите. В крайна сметка огромната тежест на ежедневната работа се пада върху сегашните служители, но и тяхната заплата е ниска, извънредният труд не се плаща изцяло, натоварват се непрекъснато и отново се демотивират. Заплатата е един от ключовите елементи за попълване на щата и за нормалното извършване на работата на вече назначените.

- Реалистично ли е при печалната картина, която нарисувахте, във всяко гето да има полицейско управление, както предложи вицепремиерът Валери Симеонов?
- Мисля, че не е. Като идея и хубаво, но е хубаво вицепремиерът да каже откъде ще дойдат парите за тези управления, които при това са много специфични. Тяхното обезпечаване със служители не може да стане по общия ред  -  трябват опитни кадри, служители от ромски произход. Тоест, нямаме нито финансова готовност, нито човешки ресурс за реализиране на тази идея. По-нормално е да се говори за патрули, които непрекъснато да опазват гражданския ред и сигурността в ромските махали. Те са се превърнали в гета, където цари престъпност, проституция, там се съхраняват наркотици. Понеже там рядко влизат органите на властта, те са станали и депа, където е най-сигурно да се съхраняват всички незаконни предмети и  дейности. Това, което престъпността се страхува да държи в големия град, се укрива с лекота в ромските гета.

- Тоест, те са държава в държавата.  
- Да, подчиняват се на своите вътрешни правила и не се интересуват от законите. Макар че много добре си знаят правата, когато става дума за източване на социалните фондове. Жена с пет-шест малки деца, понеже е самотна майка, получава по 1200-1300 лева месечно. В същото време мъжът работи нелегално в чужбина,  а големите момичета крадат в местния мол. И всичко това е за наша сметка. Преди около месец ми се наложи да посетя „Пирогов“ в празничен ден. Беше пълно с роми, които ползват болницата като местна поликлиника, тъй като нямат осигуровки. Тоест, това е още един начин да се източва социалната система.
Опитът всичко случващо се в гетата да се прехвърля на МВР е чисто комунистически. Така Андрей Луканов искаше МВР да поеме цялата вина за греховете на БКП. МВР е силова структура и има специфични подходи за обезпечаване на обществения ред. Ресурсно МВР не е в състояние едновременно да гарантира гражданската сигурност в големите градове и сигурността в гетата. А камо ли когато допълнително има противопоставяне между българи и роми.
Някои твърдят, че нямало етническо противопоставяне, а сблъсък между обикновени хора и престъпници. Това омаловажаване е любимото конче на НПО-тата, които работят по ромските проблеми. Сега от Европейския съюз се очакват още 80 милиона евро за ромско включване. Тези пари обикновено не стигат до ромите, но ефективно се разпределят между организации, които се „грижат“ за тях.
За близо 20 години за интеграция и социализиране на ромите в България са отишли вече над 500 млн. евро. Резултатът - парите ги няма, ромите са неинтегрирани. Нещо повече – започват да се превръщат в капсулирани етнически общности по подобие на общностите около големите европейски градове. И поне на външен вид започват да се радикализират. Виждате, че и тук се появиха викове „Аллах Акбар“.  

- Тези викове са новото при този вид сблъсъци, които са крайно притеснителни. Вие как си ги обяснявате и може ли да се стигне до радикализиране на ромските общности?
- В България няма условия за такова радикализиране. Делата у нас са свързани с роми, които получават някакви пари, за да се обявяват за такива, каквито ги иска спонсорът. Тези, за които се твърди, че са много радикализирани и са свързани с мюсюлманската религия, само преди 10-15 години бяха почитатели на протестантски секти. Докато плащаха те, нашите роми бяха активни християни, по-активни и от останалите християни в България. При нас по-скоро става въпрос за подражателство. Някой може да вика „Аллах Акбар“, но няма да прегази някого с превозно средстъво.

- Поне това звучи успокояващо.
- Въобще не е. Може да има имитиране на терористична дейност с цел да се привлече вниманието на спонсора, за да даде още пари. Но никой не отменя побоя над невинни хора, масовите нападения, безкрайните кражби и организираната престъпност. Приликата е външна, но и тя може да доведе до много сериозни проблеми в страната.

- Кой държи чадъра над гетата?
- Гетата се управляват от така наречените цигански барони. На тях тази капсулираност е много изгодна, защото няма да им направят обиски, трудно ще се проникне информационно, трудно се вкарват служители под прикритие, да не говорим за специални разузнавателни средства. Гетата са изключително удобни за циганските барони. Плюс това политиците различат на тези ромски общности по време на избори. Стремят се, ако няма конфликт, който не е получил медийна известност, да не се бъркат. Утре ще дойдат поредните избори, за които ще платят на ромските вождове. Това е обществена тайна.

- Да се върнем към национални протест. Какво е в момента възнаграждението на един редови полицай?
- Около 600 лв. Той получава още малко за прослужено време и за ненормиран работен ден. Няма полицай, който да работи по закона и устава – да работи една смяна, да почива две. Всеки работи двойно повече. Но законът не позволява да му се изплаща изцяло това време, през което е работил. В крайна сметка се получава, че в една трета от времето си той работи безплатно на държавата. Това не е справедливо. И не е допустимо! Той харчи собствен ресурс, а и семейството му е ощетено, защото него го няма, и трябва да се справя само. Когато се натрупат парите, полицаят взима по 1200 лева. и хората казват: взима шапка пари, пък тръгнал да протестира. За тези пари обаче, той не е работил по 8 часа на ден, а по 14-15 и то в рискова ситуация. След 12-я час вниманието му е лабилно и рискът да бъде наранен или да изгуби живота си е твърде голям.

- Вие споменахте за парашутисти в системата, за корупция. На какви нива е корупцията в МВР, проф. Радулов?
- Профсъюзите казват: бюджетът отделя много пари за МВР, а къде са  – няма ги. Сега отново се дават 30 милиона за дрехи. През последните години не е имало случай, в който бюджетът на МВР да не е надхвърлен в края на годината с 200-300 млн. лева и всички те отиват някъде. Ако се загледаме във всички сделки, които извършва МВР, ще видим, че има сериозни белези за корупция. Наскоро бяха купени автомобили за нуждите на КАТ. Оказа се, че те не могат да работят по начин, който предпазва катаджиите от корупция – с камери, които записват проверките, глобите и т. н. Челните стъкла на тези автомобили не позволяват такова нещо. Това означава, че цялата сделка е направена да спечели определена фирма. След това се появи началникът на КАТ, който с много лежерно поведение обясни, че не е имало намерение тези автомобили да работят така. Щяло да има камери вътре, в автомобила. Че кой е този катаджия, който вкарва в колата задържан, за да го запише вътре камерата?! Неговата работа не е в колата, а извън нея.
Тоест, във всяка сделка има признаци на корупция. Няма как началникът на местния КАТ да е корумпиран, без да знае неговият началник. Ако не знае, не е подходящ за началник. Ако знае, но не предприема нищо, извършва престъпление. И така по цялата верига нагоре. Или има генерална управленска некомпетентност, или от горе до долу, по цялата управленска линия, цари корупция. Аз мисля, че е второто.

- В навечерието на полицейския протест как бихте се обърнали към управляващите? Какво бихте ги посъветвали?
- Крайно време е да започнат да водят диалог с полицаите и с  полицейските профсъюзи. Той не трябва да е формален, както досега. Диалогът не може да е цел за смъкване на напрежението, а да доведе до реални резултати. Да се разбере къде отиват немалките средства в МВР, защо хората не са обезпечени с активите, които са им необходими за работа, защо има голям недокомплект на кадри. Министърът казва: Дайте ми довод да искам повишение на заплатите. Ето го най-елементарният – има 20% недокомплект, а хората не искат да постъпват на служба. Само безработни, отчаяни и неприспособими към полицейска работа се съгласяват да работят за тези пари. Другите, които са постъпили с ясното желание, че искат да работят за сигурността, че това е мечтата им, продължават да работят при тези безумни условия. Но познавам много компетентни хора, които години наред стискаха зъби и работеха само с идеята, че може би властимащите ще се усетят, че е важно МВР да действа. Поседяха така десетина години, видяха, че няма да стане, и започнаха да напускат един по един.

- Позволете и един въпрос, свързан с тревожни събития в Европа. Случаят с Авиньон, при който пострадаха осем души след стрелба пред джамия, нов вид тероризъм ли е? Местната полиция заяви, че не било тероризъм.
- Това е тероризъм и начин на реагиране, огледално обърнат на терористичния акт. От него имат интерес организациите, които извършват тази дейност. Една от основните им цели е да вдигнат противодействието на друго ниво. Целта на „Ислямска държава“ и на другите терористични организации е противопоставянето да е между мюсюлмани и християни и мюсюлманите да бъдат вдигнати на Свещен джихад. Това не трябва да се позволява. Подобни огледално обърнати терористични актове, както и да ги наричат местните власти, са също толкова опасни, ако не и повече от традиционните терористични актове.
В Тулуза, няколко часа след Авиньон, имахме стрелба по обикновени граждани от хора, които били облечени с традиционни за мюсюлманите дрехи. И там полицията твърди, че не е терористичен акт, а разчистване на сметки между банди. Но е факт, че са разстреляни обикновенни хора, а стрелците са били с чалми. Поредицата става все по-честа. Този вид противопоставяне не е избухнало все още като бомба, но признаците са налице и експертите трябва да ги разпознават и да предупреждават управляващите на съответните държави в ЕС. Не бива да се допуска терористичните акции да придобият по-опасен вид, превръщайки се в световен Джихад.

- Но е на път да се случи, ако не се вземат бързи мерки?
- Има достатъчни сигнали и компетентни експерти, които разбират какво става. Дали властите ще пожелаят да се съобразят с тяхното мнение, дали ще вземат превантивни мерки и ще действат проактивно преди да се е случило голямото нещастие, е въпрос на управленска компетентност. За съжаление, всичко, което се случва, показва обратното – управленска некомпетентност на всички нива - не само в България, но и в целия Европейски съюз.

http://epicenter.bg/article/Prof--Nikolay-Radulov--Parashutni-naznacheniya-i-koruptsiya-demotivirat-MVR/131397/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!