Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Константин Проданов за заема от 200 млн. евро: Нямаме нужда от нов дълг! Това е робство, пранги!

Нямаме нужда от нов заем от Съвета на Европа. Фискалният резерв е пълен, но държавата просто не инвестира в икономиката.

Това заяви в ефира на „България он еър“ председателят на АБВ Константин Проданов.

„Безспорно, конюнктурата на международния пазар е благоприятна да се взимат заеми от държави, така е вече няколко години. Но трябва да сме наясно, че всеки един заем, по същество е едни финансови „пранги“, това си е вид робство. Фискалният резерв е пълен от взети така пари с много изгодни условия, на които им плащаме лихвите. Това, че е изгодно да се вземе един заем не означава, че той трябва да бъде взет. Фискалният резерв е пълен, там има достатъчно пари. Той всъщност, преди година-две, беше напълнен именно със заеми, които също бяха взети при много изгодни условия, но въпреки това ние плащаме лихвите на тези пари. Те стоят там, не се използват, а капиталовите разходи изостават, т.е. правителството не инвестира. За това не виждам логика да вземем още един заем при много изгодни условия, при положение, че вече имаме теглени такива, без средствата от тях да се използват. При този заем сега става дума за около 200 милиона. При 12,5 милиарда фискален резерв, въпросът е какво налага да се държат тези милиарди. Има ли някаква опасност за банковата ни система, има ли някакъв огромен капиталов разход, който ни предстои?“, попита риторично Константин Проданов.

Проданов коментира и приетото на първо четене предложение за намаляване на кешовите разплащания до 1000 лева до 2019 година. По думите му, крайно ниският праг се прилага с цел да се опипа почвата, за да бъде прокарано по-малко драстично ограничение на второ четене. „Нарочно се предлага много нисък таван, за да каже народът: „Не, това е ужасно“. Вследствие да се срещнат някъде по средата двете страни, някъде между 3000 и 5000 лева. Това е тактика, но големият въпрос тук е, необходима ли е изобщо тази мярка? Ако разсъдим логично, тя е чисто лобистка и в полза на банките. Защото, за да плащате по банков път над хиляда лева, трябва да си отворите сметка, което струва пари. За да ви я обслужват, също струва пари, за да я затворите - също. Има и транзакционни разходи. Тези средства излизат от джоба на потребителя. За съжаление, твърденията, че таксите са минимални не са верни, защото е видно, че все по-голяма част от печалбата на банките вече идва не от лихвите, а от таксите, комисионните, такси за теглене, такси за превод, такса „добър ден“, такса „довиждане“. Това е едно безобразие. В същото време се твърди, че с идеята за понижаването до 1000 лева на прага на кешовите разплащания ще се бори „сивата икономика“. Основният елемент на "сивата икономика" е съществуването на офшорни зони. Там става голямото укриване на капитали, голямото неплащане на данъци. Тази мярка няма да пребори проблема. Тази мярка няма да пребори и корупцията при обществените поръчки, източването на ДДС и др. Тя няма да реши проблема и в малките магазини и сектори за услуги, където не издават касов бон, но не става въпрос за търговия със суми от 1000 лева. Т.е. ограничението от 1000 лева е една чисто административна мярка, която ще доведе до затруднения и финансови неудобства за обикновения човек, за малкия и среден бизнес. Представете си, например, празнувате среща с випуска си съученици и сметката е надхвърлила 1000 лева. Какво трябва да стане тук? Вместо да се събере сумата на място от всички, някой да изтича до банката и да я плати ли?“, каза още лидерът на АБВ.

В заключение лидерът на АБВ коментира и темата с превъоръжаването на българската армия, както и поредните скандали, свързани със закупуването на нови самолети за военно-въздушните ни сили. "Скандалите около офертите за бойните ни самолети просто ни излагат за пореден път пред света. При положение, че преди около седмица Борисов заявява, че започваме преговори с шведската страна и дава заявка, че ще се върви в тази посока, без да коментирам дали това е правилният избор или не е, после неговият заместник казва:

„Абе, в това май има нещо нередно“. В резултат се прави временна анкетна комисия. Ще ни се смеят и кокошките. Без да съм експерт и ако следваме съвсем трезвата преценка на ситуацията, аз лично не виждам логиката да сменим досегашните си 30-годишни самолети с други 30-годишни. Този въпрос трябва да се реши от експертите. Политическото решение, че ни трябва нов самолет вече е взето. Това ми се струва като битката между две политически лобита, които се надпреварват кой да прилапа по-голямата комисионна“.
Във връзка с темата Проданов бе категоричен, че за своите няколко месеца работа, новият парламент се занимава единствено с формирането на безидейни комисии и политически спорове и противопоставяне. „Както самопровъзгласилата се опозиция БСП, така и управляващата коалиция,не предлагат нищо смислено в Народното събрание. През последните два-три месеца всички чакаме да се случи нещо добро в парламента, да се внесе някой читав законопроект. Вместо това се правят комисии и антикомисии, временни комисии и постоянни комисии, не се върши нищо, не се решават никакви важни за държавата въпроси“.

http://epicenter.bg/article/Konstantin-Prodanov-za-zaema-ot-200-mln--evro--Nyamame-nuzhda-ot-nov-dalg--Tova-e-robstvo--prangi-/131137/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!