Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Призив: "Няма хора за работа! Назначавайте всичко, което мърда! Да тръгват към морето!"

Ние си ги знаем родните депутати и министри!
Всеки ден от устата им капва по някой бисер, а понякога и цяла огърлица. А за вицето Валери Симеонов, томове няма да стигнат, за да опишем „патриотичните“ му изцепки.
Девизът за туристическия сезон 2017 г. е: „Назначавайте всичко, което мърда“, изцепи се той на брифинг в МС. „Няма хора за работа! Нека не се натискат в Бюрата по труда, нека не чакат помощи, ами да тръгват към морето! Работа има за всички и този, който твърди, че не може да си намери, просто лъже. Трябва да се спасява сезонът и това е патриотично, задача е на всеки българин“, каза още той.
За кой ли път Симеонов обяви, че е приет облекчен режим за временна заетост на лица от трети страни – Украйна, Беларус и Молдова. Между 4 и 6 хиляди души от тези държави вече били готови да атакуват работните места по морето. „Това не е дъмпинг, защото няма кого да изместят, оправда се вицето. 25 хиляди души трябват като обслужващ персонал, но ги няма. Хотелиерите назначават вече всеки, който може да мърда“.
И действително, за чужденците режимът е толкова облекчен, че няма повече накъде. Не само не им искаме визи, но и документи за образование и квалификация. Назначаваме всеки, който иска да работи, без значение може ли да го работи и как ще го работи. Даже не се иска иностранците да декларират къде ще спят.
Това обаче не важи за родните бачкатори. Все още в обявите четем, че се изисква владеенето на минимум два езика, препоръки, стаж по специалността, комуникативност и добър външен вид. Е, критериите започват да падат един подир друг поради огромното предлагане и слабото търсене, но за това са си виновни единствено хотелиерите и ресторантьорите.
Те се отнасят към работниците си като към добитък и това го доказа бившият вече шеф на съюза на хотелиерите Благой Рагин, който направи нещо безумно и неподлежащо на никакви определения: Рагин изкара битата камериерка виновна за случая и я порица, че го раздухвала по медиите заради някакъв си ритник. Трябваше да си мълчи, за да не обиди гостите ни – гордите викинги, които тази година имат ръст в продадените почивки. Те могат сега да ни бойкотират и да не дойдат! Вследствие на което бизнесът ни ще изгуби четвърт милион евро от тези гости. „Струва ли си заради едно изритване да изгубим тези пари?“ – каза назидателно от телевизионния екран Рагин и накара чак министър Ангелкова да се изчерви и да го помоли да си даде оставката.
А българите се питат – струва ли си да ходят да превиват гръб пред чужденците, и докато чистят мръсотията им, за награда да получат по някой шут в главата?

Може ли г-н Симеонов преди да ни призове, нас, мърдащите, да тичаме да продаваме гевреци на плажа, или да носим коктейли на богатите чужденци направо на брега, защо се стигна до тази криза в бранша? Защо никой вече не иска да работи в Слънчев бряг? Хората у нас масово предпочитат да мрат от глад или да си копаят градинките, вместо 12-14 часов работен ден, унижения, ниско заплащане, тормоз, безпричинни уволнения, крясъци на управители, глоби, назначения на черно, пращане под масата, липса на трудов стаж и какво ли не още.
Ако алчните хотелиери не разчитаха на всичко „което мърда“, а си наемеха персонал за цяла година, който да обучат, да му плащат една минимална заплата през зимата и въобще… да си кътат кадрите! Тогава текучество на персонал нямаше да има. Те обаче смятаха, че могат до безкрай да мачкат народа и да се подиграват с него. Затова сега идва края на срамната история наречена „български туристически бизнес“, край, в който народът ги отсвири.
А в момента виждаме, че цялото правителство, начело с Валери Симеонов се прави, че работи.
Ние от Skandalno.net имаме идея: Нека управляващите да покажат нагледно как се спасява бизнеса. Вместо да дрънкат по телевизията, да вземат по един парцал и да се включат в спасението на морския туристически бранш. Ангелкова и без това през ден е на морето.
А междувременно и да отговорят защо в Слънчев бряг не само няма персонал, а и почиващи българи.
Кой ги разгони?
Хотелиерската алчност, или липсата на всякаква държавна политика в туризма?! Ако не броим краденето, разбира се! Skandalno.net

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!