Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Домусчиев е на път от милионер да стане милиардер, след като правителството...

Кирил Домусчиев е на път от милионер да стане милиардер, след като правителството задвижи проектите за модернизация на армията. От тях най-безсмислени, но очевидно замислени за Домуса, са двата "многофункционални модулни патрулни кораба". Те ще глътнат общо 820 млн. лв., като още тази година ще се похарчат 171 млн. Още толкова догодина. Както известно, корабите ще се строят в България, т.е. на доковете на Домусчиев.
Когато всичко приключи, с тия 820 милиона и с досегашните му активи Кирчо ще има чисти вече над 1 милиард лева. Официално. Неофициално е възможно и сега да ги има.
Иначе, министърът на войната внесе в правителството концепцията за превъоръжаване на армията.

От нея става ясно, че ще започне реализацията едновременно на трите военни суперпроекта, за които е предвидено да бъдат платени 3.54 млрд. лв.

В документа има и специален разчет на разходите. За 2017 г. е предвидено да бъдат изхарчени 200 млн. лв. за придобиването на нов боен самолет и 171 млн. лв. за нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. От следващата 2018 г. ще започне плащане и за нова техника за Сухопътните войски - по 100 млн. лв. През 2018 г. ще се дадат още 100 млн. лв. за самолет и 171 млн. лв. за кораб. Разходите за 2019 г. ще са 371 млн. лв., а за 2020 г. - 487 млн. лв.

В доклада е посочено, че за модернизирането на ВВС чрез придобиването на нов боен самолет ще отидат общо 1.5 млрд. лв., като последното плащане е заложено за 2025 г. За нови кораби ще бъдат платени от бюджета 820 млн. лв., като финалът ще е през 2022 г. За придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи за Сухопътните войски, ще отидат 1 млрд. и 220 млн. лв., които ще се изплащат до 2029 г. Изрично е записано, че в този проект са включени "прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти".

В доклада е посочено, че с оглед осигуряване на едновременното изпълнение на проектите МО предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). Това означава, че вероятно парламентът отново ще трябва да се занимава с проектите.

В доклада на Каракачанов е разказан и протоколът от работата на междуведомствената работната група по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. От него става ясно, че има три предложения - на Швеция за нови бойни самолети Gripen, на Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) за употребявани бойни самолети Ф-16 и на Италия за употребявани самолети Eurofighter. Предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, следвано от това на Италия с резултат 0,61. Предложението на Португалия не е било класирано, тъй като ценовата схема не съответства на изискванията. В доклада на военния министър е записано, че "ще се наложи да се проведат допълнителни преговори с класираните страни", за да се съобразят офертите с променените финансови и времеви параметри на проекта.

ГН

http://www.gudelnews.com/2017/06/171.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!