Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: В Сочи и Абакан осъдиха двама последователи на Фалун Гонг, за притежание на книга

Последовател на Фалун Гонг държи плакат с надпис: "Русия, не се поддавай на натиска от Китай за преследване на Фалун Гонг!, Книгата 'Джуан Фалун' учи подобрение на морала и здравето" по време на събитие пред сградата на конституционния съд в Санкт Петербург, 2 октомври 2012 г. (newsps.ru)

В рамките на седмица, съдилища в Русия се произнесоха нееднозначно по две дела за борба с екстремизма. Съдът в Абакан осъди Сергей Тужгеков на 5 юни 2017 г., а по-рано, на 31 май 2017 г., съдът в Сочи осъди по подобен начин Сергей Балданов.

В петък, 2 юни, Сергей Тужгеков, от Абакан, столицата на Република Хакасия, е помолен да се яви в полицейски участък, за съставяне на акт по привличане под административна отговорност за разпространение на екстремистка литература и завеждане на съдебен иск. Повод за това е иззето от Тужгеков копие на книгата "Джуан Фалун".

През март т.г., полицаи нахлуват по анонимен сигнал в частно помещение, където се провежда изучаване на философията на Фалун Гонг. Органите на реда изтръгват от ръцете на Тужгеков собствената му книга "Джуан Фалун", а от друг последовател, разпечатка на книгата от Интернет. Полицаите съставят акт за иззетата литература, на база на който по-късно повдигат обвинение.

Цялостната философия на Фалун Гонг, книгата "Джуан Фалун", е включена в списък с екстремистка литература в Русия; забранено е масовото ѝ разпространение, но законът позволява личната ѝ употреба.

Съдебното заседание в Абакан се провежда на 5 юни. За него Тужгеков е уведомен час преди началото му. Според присъстващи на процеса, съдията е тълкувал понятието "разпространение на екстремистка литература" по странен начин. По негови думи, последователите на практиката Фалун Гонг се занимават с масово разпространение на такава литература, посредством групово изучаване на книгата.

При опит за възражение от страна на защитата, че законът позволява притежание на книгата за лично ползване, съдията повишил глас и призовал за по-добро познаване на закона. В края на процеса, Тужгеков е осъден да заплати глоба от 2 000 рубли (58 лв.) по чл. 20.29 от административния кодекс на Руската федерация.

Книгата "Джуан Фалун" е призната за екстремистка литература през 2008 г. от съда в Краснодар, без информиране на местни представители на Фалун Гонг. Така книгата попада в списъка с екстремистки издания и на министерство на правосъдието. През 2009 г. решението на Краснодарския съд е отменено от районния касационен съд, но книгата остава в "черния списък" на правосъдното министерство. През 2011 г., Краснодарският съд призовава прокуратурата да признае "Джуан Фалун" за екстремистка. Представители на Фалун Гонг от Краснодар подават иск в Европейския съд по правата на човека.

На 31 май 2017 г. на съдебната скамейка се озовава Сергей Балданов. Съдът в Сочи го осъжда да заплати глоба в размер на 3 000 рубли (87 лв.) за масово разпространение на екстремистка литература. Повод е изземане на книгата "Фалун Гонг", която дори не е в списъка на министерство на правосъдието.

Според разследване на експертния криминален център на главно управление на МВР в Краснодарския регион, текстът в иззетата книга "Фалун Гонг" принадлежи на Ли Хонгджъ, автора на книгата "Джуан Фалун", която е включена в списъка с екстремистка литература.

"Но авторството на книга, която е в списък с екстремистки материали, не означава, че всички други произведения на същия автор автоматично стават екстремистки", се казва в прессъобщение на руските представители на Фалун Гонг.

Книгата "Джуан Фалун" е преведена на 38 езика, включително на български, и се разпространява свободно по цял свят. Книгата представя моралните принципи Истинност, Доброта, Търпение, на които се гради философията на Фалун Гонг, древна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото.

След начало на репресиите срещу Фалун Гонг в Китай през 1999 г., книгата "Джуан Фалун" е забранена в Китай. Русия е единствената държава в света, наред с комунистически Китай, където властите повдигат обвинения на последователи на Фалун Гонг за притежание на книгата "Джуан Фалун".

Всеки може да бъде обявен за екстремист

Неяснотата в руското законодателство по отношение на понятието "екстремизъм" е разгледана от Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността. Комисията настоява за необходимост от "преразглеждане на определението за расизъм във федералния закон за противодействие на екстремистки дейности, за да се гарантира, че на прицел ще бъдат само сериозни случаи, свързани с жестокост и насилие... ясно трябва да бъдат изложени критериите, според които едно печатно издание може да бъде обявено за екстремистко."

"Законът за екстремизма, в резултат на широко и неточно тълкувание и употреба, по-специално на 'основните понятия' определени в закона, като 'екстремизъм', 'екстремистка дейност', 'екстремистка организация' или 'екстремистки материали', дава твърде голяма свобода за тълкуване и прилагане, а това води до произвол", се казва в изявление на Венецианската комисия, консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа. Но руските власти пренебрегват тази препоръка от европейските си колеги.

Понятието "екстремизъм" обхваща все повече области на живота в Русия, а броят на осъдените за екстремизъм расте с всеки изминал ден. По данни на Върховния съд, през 2013 г. осъдените са 275 души, през 2014 г. 414 души, 2015 г. 544 души, и 2016 г. 900 души. Анализатори предполагат, че през 2017 г. броят им може да нарасне двойно.

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!