Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-неотразяваната история в съвременен Китай

Хиляди последователи на медитативната практика Фалун Дафа минават по 42-ра улица в Ню Йорк на парад по повод световният ден на Фалун Дафа на 12 май 2017г. (theepochtimes.com)

На 13 май 1992 г., Ли Хонгджъ, младолик 41-годишен китаец, започва да изнася лекции в родния си град Чанчун, столицата на североизточната провинция Дзилин.

Лекциите са на тема традиционен морал и космически принципи, събрани под името Фалун Гонг. Ли преподава и пет медитативни упражнения.

Ефикасността на Фалун Гонг за подобряване на физическото и психическо здраве на китайските граждани привлича вниманието на комунистическата партия.

Ли Хонгджъ първоначално получава огромен брой награди от държавните институции, включително от апарата за сигурност, заради приноса си към обществото. Признанията скоро обаче са заменени със системно наблюдение: когато в края на 90-те години на миналия век става ясно, че десетки милиони китайци практикуват Фалун Гонг.

Официални разследвания на китайското правителство само потвърждават положителното въздействие на Фалун Гонг. Проучване на националната спортна комисия през 1998 г. разкрива, че близо 98 процента от запитани 12 553 последователи на Фалун Гонг са преживели истинско подобрение на здравето.

Но тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин не може да преглътне факта, че между 70 и 100 милиона китайци правят бавни упражнения преди работа, за добро здраве.

Така на 20 юли 1999 г., Дзян обявява война на Фалун Гонг. След този ден, стотици хиляди симпатизанти на метода са арестувани, малтретирани и измъчвани. Задържаните дори рискуват да бъдат убити заради органите им.

Преследването на Фалун Гонг е една от най-неотразяваните истории в съвременен Китай, но е най-важната.

Страхувайки се от справедливост и възмездие, в случай, че кампанията срещу Фалун Гонг бъде подложена на преглед, Дзян се стреми да поддържа доминацията на своята политическа фракция в китайската политика, като поставя на висши позиции в управлението на страната, свои приближени и ключови фигури в преследването.

Но през последните над пет години, много от приближените му са арестувани в кампания срещу корупцията, водена от настоящия партиен лидер Си Дзинпин. Преследването продължава на книга, но изглежда, че е изгубило сила след премахване на ключови фигури като топ шефа по сигурността Джоу Юнкан и Ли Дуншън, бивш директор на Управление 6-10, подобна на Гестапо организация, създадена специално да координира преследването на Фалун Гонг.

Все пак Дзян остава недосегаем и влиятелен, в съответствие с правилата на комунистическата партия, предоставяща власт на личности вместо на институции.

Изглежда, че Дзян активно се старае да опровергае слуховете за своето лошо здравословно състояние: признак за слабост, и факт, който би обезсърчил поддръжниците му.

Миналата седмица, вестник в Хонконг публикува информация, че Дзян е в тежко здравословно състояние в болница в Шанхай. Бившият мексикански посланик в Китай първоначално публикува съобщение в социалната мрежа Туитър, че Дзян е починал, цитирайки "надеждни" източници в Китай, но по-късно опроверга статуса си с нов, че Дзян всъщност е в кома.

Два дена след новината, научно-изследователската организация "Експериментално училище в Шанхай" писа в Уейбо, китайския еквивалент на Туитър, че Дзян лично е говорил с директора, за да го поздрави за 30-ата годишнина на организацията, според информация, публикувана в Хонконг.

Текущото здравословно състояние на Дзян е неясно. Също е неясно защо високопоставен кадър като Дзян би рискувал публичност, настанявайки се, както твърди информацията, в университетската болница Хуашан, вместо да се лекува при специалисти у дома или в държавна военна болница, както е прието.

Единственото, което е напълно ясно, е централната роля на Дзян в жестокото преследване на Фалун Гонг, и наказанието, което го очаква, ако бъде разследван.

От ТheЕpochТimes.com превод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!