Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парламентът ни прецака: Вече няма да плащаме в брой повече от 1000 лв., банките печелят от това

Парламентът одобри рязкото ограничаване на плащанията в брой. Депутатите гласуваха на първо четене изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Една от промените е свързана с ограничаване на порочната практика за прехвърляне на фирми със задължения към клошари или други несъстоятелни лица.

През преходните и заключителните разпоредби обаче се предлага и промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Към момента прагът е 10 000 лева. Според гласуваните промени, той ще остане такъв до 31 август, когато ще падне на 5000 лева. От 1 януари 2018 г. прагът става 3000 лева, а от 1 януари 2019 г. – 1000 лева.

Николай Александров от „Атака” се противопостави на тази мярка. Той каза, че на второ четене от групата на „Обединените патриоти” ще предложат прагът да си остане 10 000 лева.

Според Александров, ако той падне, това ще е от полза за банките, които ще печелят от повечето транзакции. От друга страна било спорно дали мярката ще е от достатъчна полза за ограничаване на сивия сектор и за пълненето на бюджета. На първо четене промените бяха одобрени със 102 гласа „за”, 80 „против” и 3 „въздържал се”. Срещу закона гласуваха БСП, ДПС и „Воля”.

Източник: БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!