Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Димитров: Борисов е прав за Карпов! Руснаците да научат историята или да си гледат работата!

В Музея имаме копие на охридска икона на Св. Св. Кирил и Методий, над образите има надпис: „Просветители български”. Вероятно самите македонци, не знаейки, че са македонци, са написали преди 250 години, какви са двамата братя, буквите и учениците им

Лора Борисова

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с шахматиста и руски депутат Анатолий Карпов.

Причината за решението е непремереното изказване на Карпов тази сутрин, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия.

Ето го и точният цитат на думите на Карпов: „В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия“.

Все пак руският депутат уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

Коментарът идва по повод скандала около изказването на руския президент Владимир Путин, който на 24 май обяви, че славянската писменост идва от македонските земи.

Епицентър.бг помоли проф. Божидар Димитров за коментар относно отказа на премиера да приеме руския депутат, достоверността в думите на Карпов, както и териториална историческа справка към момента на приемане на християнската вяра от страна на Русия.

- Как ще коментирате, проф. Димитров, отказа на премиера Борисов да се срещне с руския депутат Анатолий Карпов?

- Като много правилен. Руснаците да се научат малко на история и да уважават българските тези, които са истинските тези, верните тези по въпроса за азбуката, или да си гледат работата!

- Две охридски икони, изобразяващи Св. Св. Кирил и Методий и Св. Седмочисленици, бяха включени по-рано днес в средновековната експозиция на Националния исторически музей. Двата казуса се застъпват хронологически. Случайно ли е това?

- Да. Не съм се готвил предварително да "помагам" на Борисов по отношение на Карпов. Преди 10-ина дни пратих експедиция до Охрид, която беше предизвикана от факта, че някои ценни български паметници, свидетелстващи за българското им име, ще бъдат представени, макар и като копия, в НИМ. Имаме и други охридски копия, като например дървената статуя на Св. Климент Охридски.

- Как по-точно тези икони свидетелстват за българския си произход?

- Тези две икони са от централната Охридска църква. На едната са представени Св. Св. Кирил и Методий, а над образите има надпис: „Просветители български”. Това е, за да не стане някаква грешка, като тази с Карпов и Путин. Посочено е, че тези двамата са написали българските букви. На другата икона с образа на Св. Седмочисленици също пише: „български просветители”.

Самите македонци, вероятно не знаейки, че са македонци, са написали преди 200-250 години, какви са двамата братя, какви са буквите, които са създали и какви са техните ученици - български.

- Когато Русия взима кирилското писмо от нас, били ли сме под византийска власт? Имат ли почва думите на Карпов, че кирилицата е взета в Русия от Византия?

- Не. Това става 978 година. Има наистина един сложен момент, защото Русия е покръстена от византийско пратеничество. Това е вярно. Но византийското пратеничество нищо друго не прави, освен да присъства на обявяването на християнството за официална държавна религия в Русия.

Това е станало и в България по времето на цар Борис Първи. И той е направил това. Но работата е там, че християнството в Русия се разпространява, както става ясно напоследък, от български мисионери начело на които е царица Олга от Плиска. Тя е съпруга на руския княз (очевидно това е някакъв династически брак, защото Олга вероятно е била внучка на Борис) и е разпространила християнството, естествено, с българската азбука. Защото факт е, че Русия не е допуснала нито ден на гръцки език да се води изповед на вярата, каквато е имало в България няколко десетки години. В Русия започват директно с кирилица. Това става много по-рано от византийското пратеничество, защото много е съмнително, че то може да притежава старобългарски книги. Съмнително е! Те дори и да са пленили такива по време на войната с цар Самуил, едва ли са ги пазели, унищожавали са ги.

- Тоест има такова византийско пратеничество, но християнските книги, занесени на територията на Русия, са били на кирилица и са дошли от българските земи?

- Точно така. Но тези книги са пренесени много по-рано, по време на мисионерската дейност на Олга и хората около нея. Следователно думите на Карпов нямат почва.

http://epicenter.bg/article/prof--dimitrov/130295/11/34 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!