Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха гроба на Васил Левски

Гробът на Васил Левски се намира на на ул. Дамян Груев №6 - вдясно от задния вход на Министерството на земеделието, заяви в предаването Денят ON AIR писателят Николай Иванов. Твърдението му се базира на информация на кадастъра и още 65 документа.

Пред водещия Владимир Сиркаров авторът и проф. Минчо Ненчев - преподавател по архитектура, показаха градоустройствения план на столицата и обясниха, че на мястото е имало гробище край стария параклис.

В Музея за история на София се пази картина от 1909 г., в която ясно е изобразен гроба на Левски до параклиса. Странно защо не се показва публично.

След месец отбелязваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата и на това книгата на Николай Иванов - Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски.

Досега за гроб на Левски мнозина приемаха оспорваната винаги от учените в БАН малка черква в центъра на София - Света Петка Самарджийска.

Тази версия бе обстойно развита и горещо поддържана от писателя –лесовъд Николай Хайтов. Твърдението му така и не получи доверието на учените, които се уповават на документи и факти.

http://19min.bg/news/8/89995.html#89995 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!