Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветан Цветанов: Стига омраза! Трябва... (повече любов?)

Валерия Велева

"Винаги съм казвал – най-важното е държавата да е стабилна, да има сигурност и спокойствие за хората, в името на което политиците могат да правят компромиси. Защото иначе тежко ѝ на държавата, ако всеки се прави на остър камък и се смята за непреодолим фактор!", казва Цветан Цветанов в един откровен разговор за политическите битки, за прошката и компромиса.

- Приемате ли за неуспех, г-н Цветанов, факта, че не се прие внесеният от ГЕРБ законопроект за мажоритарния вот?

- Не. Ние имахме морален ангажимент към 2, 5 милиона български граждани. И тук искам ясно да заявя – преди референдума ние в ГЕРБ не сме разглеждали мажоритарната система като възможност за прилагане на избори. Грешката на всички политици и експерти бе пасивното говорене по тази тема преди провеждането на референдума. Никой не смееше да се противопостави на една гражданска инициатива, която успя да събере необходимите подписи за провеждане на референдум.

- Защото ви беше страх от Шоуто на Слави?

- Просто се съвпадна периодът на президентските избори с референдума. Нито една политическа сила, нито един кандидат за президент не искаше да влиза в тази тема. Спомнете си – на нито една предизборна среща нито един от кандидатите не е агитирал в едната или в другата посока.

- ДПС помогна ли ви с изненадващата си промяна в позицията? Движението като че ли изигра решаваща роля с решението си в последния момент да не подкрепи мажоритарното гласуване.

- ДПС изрази своя политическа позиция, доколкото разбрах, след сериозни дебати. ДПС има дисциплинирана парламентарна група и, когато вземат дадено политическо решение, те си го отстояват до край. Не бих могъл да коментирам тяхното политическо решение. Не бих възприел, че ДПС ни е помогнало, но бих казал, че всяка парламентарна група има достатъчно доводи да защити своята позиция. ДПС защити своята позиция в залата, ние - нашата, която сме я взели още в 43-я парламент.

- Породиха се съмнения, че е има тайна договорка между ГЕРБ и ДПС - те да гласуват „против” и така да спомогнат проекторешението за мажоритарния вот да не мине в залата.

- В много гласувания всеки тълкува по своему резултата. Преди дни, когато се гласуваше Законът за движение по пътищата с мерките, с които правителството иска да помогне за намаляване на жертвите по пътя, бяхме обвинени от ВОЛЯ, че БСП, ГЕРБ и ОП гласуват „за”. В 44-я парламент ще има решения, които ще се взимат след обединяване на партиите по определени цели, които си поставят.

- Ще подкрепите ли законопроекта за смесеното гласуване на БСП?

- Не, защото тази тема не е обсъждана в партията. Ние изцяло се съобразихме с волята на два милиона и половина български граждани и това е законопроектът, който внесохме по начина, който беше проведен референдума.

- Това означава ли, че няма да подкрепяте никакъв друг законопроект?

- В предстоящите месеци ще има много дебати. Убеден съм, че в една по-спокойна среда ще могат да се изложат всички аргументи - както за мажоритарна, така и за смесена, и за пропорционална система. Искам обаче да подчертая - законодателството трябва да бъде устойчиво, защото всички вече се уморха от непрекъснатите промени – и органите, които имат пряко отношение към изборния процес, и партиите, и избирателите. Едно законодателство трябва да е разглеждано с период поне 15-20 години напред. Смяната на една система с друга може да доведе до определени дефицити. Ще решаваме всичко в условията на диалога. Ние от ГЕРБ и занапред ще приемаме добрите предложения, независимо, че те може да не кореспондират в началния си вариант на решенията, които ние сме внесли за дадена законодателна инициатива.

- Първите гласувания подсказаха, че в този парламент ще управлявате с ”плаващи мнозинства” и това ще ви държи винаги в напрежение по отношение на кворума в залата. Изнервящо ли е това?

- Важното е да бъдем искрени. Убеден съм, че за постигане на целите от управленската ни програма, в немалка част има припокриване с политики, които искат да реализират и основните ни политически опоненти.

- Крехкото мнозинство, което имате, изключително много повишава вашата роля като медиатор между групите в парламента. Вие трябва да сте мостът за постигане на предварителен консенсус.

- Убеден съм, че това непрекъснато напрежение, което се създава сега в пленарна в зала между политическите партии; което се поражда и от политическите декларации, които под една или друга форма обиждат някои от парламентарните групи, ще остане на заден план.

И в парламента ще има реален сблъсък на идеи, на политики, на постигане на управленски решения. Аз разговарям с всички председатели на парламентарните групи по седмичната програма и за предстоящи решения на парламента, за които често се изисква и квалифицирано мнозинство. От тази гледна точка изпитвам уважение както към ОП, така и към Волен Сидеров, въпреки че в миналото сме имали много различия, но в крайна сметка политиката е това - трябва да постигаш целите си на базата на възможните компромиси.

Трябваше да имаме правителство и то беше възможно да бъде съставено единствено с ОП, но това по никакъв начин не ме ограничава да си говоря и с г-жа Корнелия Нинова, и с г-н Мустафа Карадайъ, и с г-н Марешки, защото всеки един от тях представлява някаква част от българските граждани. И затова трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект.

- Как се преглъщат обидите в политиката, г-н Цветанов? Като си спомня хулите на Сидеров срещу ГЕРБ и Борисов, писанията на Антон Тодоров ... как се забравят ?

- Знаете ли, преди 10 години, когато влизах в политиката, си задавах този въпрос. Когато гледах политиците по телевизията, виждах как те провокират напрежение помежду си и то рефлектира върху обществените нагласи, които пък създават и оценката за политическата система и политиците.

Какво предлагате? На обидата да се отговори с обида, на омраза с омразата? Все отнякъде трябва да тръгне това единение на обществото и ние, политиците, трябва да дадем тон с начина, по който можем да си говорим.

Странното е че, когато отидем на прием, в посолство, на конференция или в неформалните си разговори политиците си говорим като нормални хора. Мнозина обаче когато застанат пред камерите се променят - тези прожектори и микрофони явно ги зомбират и започват да говорят неща, които дори не са си и помисляли, че може да изрекат в обикновена обстановка.

Винаги съм кавал – най-важното е държавата да е стабилна, да има сигурност и спокойствие за хората, в името на което политиците могат да правят компромиси. Защото иначе тежко ѝ на държавата, ако всеки се прави на остър камък и се смята за непреодолим фактор!

Ние сме най-голямата парламентарна група и, повярвайте ми - отнасям се с уважение към всяка една парламентарна група. Дори на моменти си говорим много приятелски с колегите от другите групи, защото най-силното у човека е, когато запази човешките си отношения.

Най-лошото е, когато мразиш и разделяш всичко, което виждаш пред себе си. Убеден съм, че това, което успях да изградя като поведение сега, е на базата на преживяното, на натрупания опит и на една ценност, която е много важна – да не се променяш, когато си на висок пост.

Аз не се променям и към приятелите си. Ценя изключително високо и моето семейство. Защото, когато имаш семейство до себе си, когато съпругата ти е много съпричастна към всичко, което се случва с теб, тя може да бъде и стожер, и добрият спътник с идеи, и коректив.

Политиката често изкривява личното ти възприятие за самия себе си – важното е да има някой, който да те сваля на земята. Трябва да си мъдър, да останеш искрен, за да можеш да реализираш всички неща, които си си поставил като цел.

- Антон Тодоров извини ли Ви се за това, което е написал в книгите си срещу вас и ГЕРБ?

- Антон Тодоров е добър събеседник и е с много богата архивна култура. В даден момент той е имал едно виждане - винаги, когато не познаваш човека лично, а пишеш за него само от сухотата на дадени материали, които не винаги отговарят на истината, може да сбъркаш. Трябва да се дава правото и възможността да търсиш истината в диалог, а не да прочетеш някъде нещо и да го възприемеше като 100% истина.

- Допуснахте сянката на комунизма, на исторически събития от миналия век да влязат като аргумент в парламента. Това ни върна в атмосферата на 90-те години.

- Факт, така е. Винаги съм казвал, че не бива да се връщаме назад. Аз съм политик отскоро, но съм политик, който мина през различни периоди – в управление, в опозиция и видях, че когато някой реши да мачка опонента с всички възможни средства, това не е най-доброто за демокрацията. Защото това може само да озлобява човек и да го кара, когато дойде време, той да търси реваншистки подход. Всички очакваха, че в 43-я парламент ГЕРБ ще търси такъв подход, защото в 42-я парламент имаше най-голямото противопоставяне може би за целия 27-годишен преход.

Повярвайте, беше лесно да търсиш личния реванш, но в него няма принципна позиция от гледна точна на държавата.

Когато сме си говорили с премиера Борисов, винаги сме стигали до извода, че трябва да затваряме такива страници, които ни разделят, които могат да вадят спомени за неща, които ще генерират напрежение. Не искаме да се връщаме към това, но за съжаление, когато има безпринципна атака към управлението, към демократичния избор, който са направили българските граждани преди два месеца, трябва да дадеш отпор. Да кажеш истината.

Не може да отминеш с мълчание атаките, че това правителство няма да се справи. Не може спокойно да приемем обвинения на базата на лични нападки. Те показват, че опонентите ни нямат политически решения, нямат необходимите аргументи, искат да са деструктивни и реално да провокират институциите да вървят в посока, която не е добра за бъдещето и развитието на страната.

- Слави Трифонов каза след отхвърляне на мажоритарния вот: „На зла круша, зъл прът”. Приемате ли това като заплаха за бунт, за създаване на извънпарламентарно напрежение?

- Всеки има цели, които иска да реализира. Не мисля, че трябва да търсим допълнително провокиране за крехкото спокойствие, което има днес в държавата, защото една политическа криза, едно сътресение ще ни отдалечи от възможността да се представим добре на европредседателството.

Всички държави около нас са в криза - Румъния е в сериозна политическа криза, Македония едвам успя да състави правителство, виждате какво се случва в Босна, в Сърбия, Гърция е пред нови избори. Турция е изключително важен съсед, важен партньор на ЕС и ЕК и ние в България трябва да бъдем нащрек, за да съхраним тези мостове, градени с десетилетия.

Защото, ако се прекъсне тази връзка, последствията ще бъдат много тежки за бъдещите поколения и за държавата като цяло. В този смисъл можем да отдадем заслуженото на това, което постигна премиерът Борисов в Анкара и Истанбул. Аз съм убеден, че с тези дипломатически совалки, които той направи в началото на мандата си – от Париж и Берлин до Анкара дават по-добрата перспектива за държавата. Борисов и Ердоган се познават вече над 10 години, това създава една по-голяма устойчивост на поведението и, разбира се, на решенията, които са с пряка зависимост за страната ни.

- Проблемите в съдебната система като че ли не утихват. Притеснява ли ви факта, че те рефлектират и върху управлението на държавата? Политиците сте призвани в някаква степен за арбитри в конфликта между Сотир Цацаров и Лозан Панов.

- Не бива да влизаме като арбитри и не бива самата съдебна система да има двуполюсен модел. Смятам, че политиците трябва да бъдем много по-обрани спрямо съдебната система и ръководителите. Ние направихме всички законодателни и конституционни промени за нормалното функциониране на съдебната система. И понеже ми зададохте въпроса за спора между Сотир Цацаров и Лозан Панов, ще кажа – сегашният ВСС ги избра и двамата, те са имали един и същ подход, един и същ критерии, а в момента се стигна дотам, че някой да казва: единият е по-добрият, другият – по-лошият.

Единственото ми желание е политиците да не влизат в съдебните дебри и да не се правят на големи специалисти и експерти. По същия начин съветвам тези, които са в съдебната система, да не влизат в политиката и да не правят политически изказвания. Защото, когато политически обвържеш една система, която е стожер на държавата, която е справедливостта и възмездието в държавата, това ще бъде много грешно.

Който иска да дойде в политиката – добре дошъл. Страната ни има и парламентарни, и президентски избори.

Ето, виждате, президентът Радев беше военен, не беше политик, но започна да прави политически изказвания и всички знаеха, че той ще влезе в политиката. Избра си партия БСП, те си го издигнаха и той стана президент.

Ако някой иска да влиза в политиката, има право. Или с партия да излезе и да отстоява принципната си позиция или в парламента да влезе и да прави реформите, които по конституция са право на парламента. Главният прокурор няма законодателна инициатива, съдията – също. Форумите, които се организират за съдебната система, са изключително важни, защото само в диалог може да се преодоле дефицита в законодателството.

- Ще успеете ли да туширате, г-н Цветанов, този тон на омраза и противопоставяне в настоящия парламент?

- Стараехме се в 43-я парламент, стараем се и в 44-я да тушираме агресията. Все още има агресивност от страна на БСП, стремим се да отговорим подобаващо, но винаги сме с опцията да говорим по националните теми. Имаме решения в парламента, постигнати чрез политически компромис, има гласувания с различно мнозинство на база ценности и политиките, които се правят.

Убеден съм, че предстоящото председателство ще ни даде добра възможност да покажем, че всички можем да работим за успеха на България.

http://epicenter.bg/article/Tsvetan-Tsvetanov--Stiga-omraza--Tryabva-da-zatvaryame-stranitsi--koito-ni-razdelyat-/130217/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!