Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не пипайте БДС и киселото мляко, тъпанари. Просто не пипайте

Очаквано или не, общественото обсъждане за това дали материалът на опаковките за киселото мляко да бъде променен се превърна в голяма говорилня, на която експертните мнения се чуваха с тих гласец, а „патриотични“ крясъци от типа „Не ми пипайте киселото мляко“ бяха шумни, но несъдържателни. Днес в Българския институт за стандартизация, който отговаря за българския стандарт на продуктите, се проведе обсъждане за киселото мляко, на което присъстваха голяма част от заинтересованите страни. Предложението за промяна в материала на опаковките за киселото мляко са направени от три млекопроизводителни компании – гръцката ОМК (Обединена млечна компания), Маджаров и Полидей. Те искат опаковката да бъде от полипропилен, вид полимер. Държавният стандарт обаче изисква опаковката да бъде полистирен, също полимер. Единствената причина за исканата промяна е икономическа – полипропиленът е по-евтин за компаниите и съвсем логично те искат да дават по-малко пари и така печалбата им да е по-голяма. Предложението им идва замаскирано зад искането да бъде изравнен българският с европейския стандарт, който позволява по-голяма свобода на действие в опаковането.

Появиха се и мнения, които твърдят, че полипропиленът би ни отровил. Неверен факт – полипропилен се ползва за опаковането на всякакви храни. Проблемът с полипропилена е, че ферментацията на киселото мляко, поставен в такава опаковка, се нарушава и то фактически вече не е по БДС.Ключът към бараката е именно това – когато даден хранителен продукт не е по български стандарт, той не може да участва в обществени поръчки. Всички детски градини, училища, закусвални на ведомства и други подобни места за хранене на държавни или общински разноски поръчват храна само по БДС. Именно затова трите компании, които искат промяната, толкова се борят да бъде отворена процедура за промяна на БДС в частта му за опаковането на киселото мляко. Така хем ще пестят пари от опаковането, хем ще взимат обществени поръчки.

Да, ама не

След като дори Сдружението на частните детективи в лицето на Марин Маринов се изказа по темата, шумните герои напуснаха залата и дойде ред на експертите от целия заинтересован бранш – от опаковъчния сектор, до млекопреработвателните асоциации. Всички те изразиха едно общо становище – няма смисъл да се отваря процедура за промяна на БДС. Не може да се говори за това, че стандартът е стар и неактуален, тъй като той е обновен преди по-малко от 10 години. Изказване на микрофона направи и депутатът от БСП Румен Георгиев, който на практика даде най-смислено обяснение и решение на ситуацията – компаниите, които искат полипропиленови опаковки, за да пестят, да си ги произвеждат, но те просто няма да се броят за БДС.

Общественото обсъждане не е място за вземане на решения, а за изслушване на всички мнения. Важно е уточнението, че процедура за промяна на БДС все още не е започнала, а тепърва ще се взима решение за това. Отговорността за промяната е на техническия комитет към Института за стандартизация. Днес обаче стана видно, че голямо желание за подобна промяна няма и стигне ли се до нея, то тя няма да е по желание на бранша.

Заглавието е на http://bgjournal.info.
Източник:https://offnews.bg/

http://bgjournal.info/ne-pipayte-bds-i-kiseloto-mlyako/ 

За 7 години ГЕРБ унищожили 106 хиляди млечни ферми!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!