Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хампарцумян: Всяка сутрин трябва да благодарите на Бога, че сме членки на ЕС и че берете портокали в Испания, а не сечете дървета в Коми

По-високите доходи ще дойдат с насилствено образование и по-малка и ефективна администрация. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв.

 Мантрата, че държавата трябва да има малка роля в икономиката, я слушаме от 25 години и не е релевантна в съвременния свят, отговори му лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, няма кой друг, освен държавата да се справи с проблеми, като корупцията.

«Хората очакват средства, достатъчни за нормален живот. 2,5 милиона българи нямат тези средства и очакват спешни мерки», изтъкна Димитров относно очакванията си от новото правителство.

Искането на синдикатите за около 120-150 лева ежегодно увеличение на месечните доходи е абсолютно постижимо, смята Димитров.

«Всяка сутрин трябва да благодарим на Господа, че сме член на ЕС. Възрастните хора, които чакат държавата да им реши проблемите, трябва да са благодарни, че внуците им берат портокали в Испания, а не секат дървета в Коми», заяви по въпроса банкерът Левон Хампарцумян.

Шефът на «Уникредит Булбанк» е на обратното мнение, относно ролята на държавата в икономиката.

«Най-голямата икономика в света, САЩ, няма министерство на икономиката. Не казвам да го махнем нашето, но не трябва да му даваме свръхвъзможности», смята Хампарцумян.

«Колкото повече условия се създадат за предприемачите, готови да рискуват капитала и времето си за създаване на ново богатство, а не за преразпределяне на старо, толкова по-добре ще са всички тези хора», каза още той.

«Новото богатство се създава от 3 милиона българи, които работят. Не само предприемчивите, а всеки работещ създава добавена стойност»,  отговори Димитров.

Синдикалният лидер и банкерът се съгласиха, че пътят към по-високи доходи задължително минава през образованието.

«Трябва да се харчи безогледно за образование. Ако днес започнем инвестиции, резултатът ще дойде след 10 години», заяви Хампарцумян и изтъкна, че липсата на квалифицирана работа ръка е ограничител на растежа.

Димитров се съгласи, но и добави, че за да може да разчита на квалифицирани работници, бизнесът трябва и да увеличи заплатите.

«Много семейства не ценят образованието, защото са изостанали културно и икономически. Ако като си малък няма кой да ти бие два шамара да учиш, то ти не го правиш. Там е ролята на държавата — трябва да има насилствено образование на тези деца», заяви още Хампарцумян.

News Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!