Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: САЩ хранеха Ал-Кайда. Иран: Кой създаде Ислямска държава? Америка!

„Американските ни приятели носят вината за въздигането на Ал Кайда, която създадоха да се бие срещу нас в Афганистан през 80-те, както хранеха и чеченските терористи в Русия през 90-те години и началото на века и даже ги наричаха „опозиция”, твърди Владимир Путин във филма, посветен на него, направен от 3-кратния носител на Оскар Оливър Стоун. Премиерно продукцията върви в момента по американската телевизия Showtime. Идната седмица ще я дават всяка делнична вечер след Время по Първи канал на руската. Напомняме, че Москва ударно чисти сирийския клон на Ал Кайда – Фронта Нусра, който държеше Алепо/Халеп, а много от чеченските терористи в момента се бият за него и за ИД. „Американците трябваше да предвидят, че подкрепата за ислямисти ще се обърне срещу тях, защото трудно е да имат контрол над екстремисти за дълго, смята Путин - при това те финансираха терористите в Близкия Изток и в Чечня открито, публично”.
„Мисля, че сегашната политика на САЩ към Русия, която да бъде разрушена икономически, та да падне правителството, е погрешна, защото не е далновидна. Имат погрешното усещане, че могат да правят всичко и то без последствия. Арогантността често води до измамни очаквания и неефективни действия. Грешките идват една след друга. И щраква капанът, в който сами са се поставили”.

Същевременно иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини директно Вашингтон, че борбата му с тероризма в Близкия Изток е „лъжа”. Според него на практика действията на САЩ водят до обратното – въздигане на Ислямска държава. „Вие и Вашите агенти сте източникът на нестабилност. Кой създаде Ислямска държава? Америка!”, категоричен е Хаменей дни след атентатите в Техеран. Той продължи: „САЩ подкрепят тероризма и няма как да нормализираме връзките с тази държава”.

http://19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!