Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бунт на потъващия кораб: И Чехия отказа да се подчини на ЕС – няма да приема подбраните групи нашественици представяни като бежанци и мигранти!

Иначе, всичко е наред.
Сега пък върлуват – с думи – за оградата край турската граница: били крали, докато я строили.
Напълно безсмислено занятие.
То е ясно – кой ще строи, без да краде, в страна, в която думата „хоризонт“ е изчезнала.
Оградата е напълно ненужна: тя не спира набезите на подбрани групи нашествениците, между които все има по някой Мини-Бин Ладен.
И ще се окаже бутафорна, ако турците подгонят насам някоя многохилядна орда.
Тя е ритуално съоръжение – нищо повече.
Ордите могат да бъдат спрени само от жива сила, наша – имаме ли я?
Кеворк Кеворкян, Фейсбук

Властите в Чехия официално се противопоставиха на договореностите с ЕС и взеха твърдо решение да не участват в програмата за преразпределение на бежанци, предава Deutsche Welle. В понеделник чешкото правителство реши до септември тази година да не приема повече бежанци.

Точно тогава трябваше да приключи проектът на блока, според който държавите членки имат определени квоти за прием на мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.

Министерството на вътрешните работи на Чехия мотивира отказа си от участие в програмата с това, че „системата за разпределение на бежанците не работи“ и „ситуацията със сигурността се е променила“ след терористичните актове в Европа.

Нещо повече – чешкото правителство смята, че е по-добре да плати глоба от няолко милиона евро, отколкото да приеме 1600 мигранти.
По споразумение от 2015 г. Европейската комисия иска страните членки на ЕС да приемат общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция, припомнят агенциите.

Обаче няколко страни като Чехия оспорват решението, а някои отказват да приемат мигранти по тази схема на преразпределение.
Към края на май Чехия е приела само десетина мигранти от общо 2691, каквато е нейната квота, по данни на агенция ЧТК.
Критика към „цялата система“ с квотите

Страната няма да приема повече мигранти до изтичането на плана за разпределение през септември, заяви днес вътрешният министър Милан Хованец.

„Поради влошеното положение със сигурността и дисфункционалността на цялата система, правителството одобри предложение да се спре тази система за Чехия. Това означава, че Чехия няма да приема мигранти за преразпределяне от Италия и Гърция“, каза Хованец след заседание на кабинета.

Той добави, че чешкото вътрешно министерство ще координира защитата на страната от всякакви действия на ЕС срещу нея по този въпрос.
През октомври в Чехия ще има парламентарни избори. Имиграцията е деликатна тема, като повечето чехи са против приемане на хора от мюсюлмански страни.
Съдебен проблем

Полша, Унгария и Словакия вече отказват да приемат бежанци по схемата с квотите. Словакия и Унгария оспорват квотите в Съда на ЕС.
Европейската комисия заяви, че ще реши този месец дали да заведе дела срещу страните, които отказват да поемат своята квота мигранти.
По цялата квотна схема до момента в ЕС са преразпределени по-малко от 18 500 души, отбелязва Ройтерс.

БЛИЦ, ДИР. БГ
https://www.blitz.bg/svyat/bunt-na-koraba-chekhiya-otkaza-da-se-podchini-na-es-i-nyama-da-priema-bezhantsi_news518979.html

http://onovini.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!