Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВНИМАНИЕ! МОГЪЩА сила клати държавата и всява ужас!

Лихвите по кредитите у нас започват да се повишават!

Това заяви изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин. Растежът започнал преди месец и щял да с запази като постоянна тенденция. Една от причините била, че в САЩ лихвените проценти тръгнаха нагоре, което щяло да се отрази на ЕС и съответно и на България, твърди банкерът.

Той допълни и че родните ни банки трябва да обяснят на клиентите си, че не е желателно планът им за погасяване на заеми да е изграден въз основа на ниски лихви. /?!/ Те трябва да са подготвени предварително да очакват по-високи лихви, особено за дългогодишните кредити. Защото вероятността лихвата да скочи е много голяма

И все пак, за да успокои стреснатия народ, Ягодин допълни, че скоро не се очаква драстично повишение, а плавно с по 0,2-0,3 процентни пункта до края на 2018 година и понеже доходите ни се увеличавали, това нямало да попречи на хората да обслужват кредитите си. Най-много щели да скочат жилищните кредити в евро. Тоест ударът ще бъде понесен от млади семейства, които отглеждат децата си и едновременно с това изплащат жилищата си.

Причина за това била не само нестабилната икономическа обстановка в света, но и липсата на силна икономика в България и външни инвестиции. /Всъщност българската икономика хич я няма, но това е отделен въпрос./

Тъй като не се очаква икономиката ни да се засили кой знае колко, то повишението на лихвите ще продължи, а тези с кредитите да му мислят!

В същото време лихвите върху депозитите на спестовните граждани падат главоломно и в много банки вече са под 1 процент годишно. Нищо чудно скоро и да започнат да им удържат такси, че си държат парите в банка.

И като става дума за такси, от сектора се похвалиха, че са спечелили близо 1 милиард лева само миналата година от такси и комисионни. Тоест на гърба на вложителите и заемоискателите.

Накратко се получава следното. Теглиш заем и нямаш сигурност колко пари ще връщаш.

Имаш пари в банка, но те не ти носят никакви приходи.

Ето какво пише и в сигнал до Skandalno.net. „Получавам инвалидна пенсия в размер на 215 лева. Трудно подвижна съм и не мога да я взимам от пощата, затова ми я превеждат в дебитна карта в Про кредит банк. От началото на годината банката ми взема 4 лева на месец за обслужване на сметката, а за да си изтегля пенсията от банкомат, ми вземат още един лев. Така от жалката ми пенсия се прибират 5 лева на месец, без да мога да направя каквото и да било, а това е пладнешки обир за мен“, пише Ина Димитрова.

И за нас, госпожо Димитрова, но не можем да ви помогнем.

Само искаме да припомним данни на Евростат, според които България е на първо място по размер на лихвите по кредитите. В Германия е 1,01, в Швейцария 1,03, в Словакия 1, 89, а в България 5,3 процента! Засега, защото ще продължават да растат! Нашите, не германските!

В Гърция процентът също е по-нисък от нашия, а по време на кризата банките опростиха кредитите на най-бедните. У нас това никога няма да стане!

Ето и графиката, направена от budnaera.com. Не знаем на каква база е изчислена, но изглежда шокиращо!

А цинизмът на банкерите също ще продължава.

И ще вдигат проценти и такси, когато и колкото си поискат.

Оправдавайки се със САЩ, с икономиката, с международното положение и най-вече с ниската ни финансова култура.

Закон за фалит на частни лица така и не беше приет и все по-често четем за семейства, останали на улицата заради непогасени кредити.

На важното е банките да си генерират печалбата.

А българина – кучета го яли!

Skandalno.net

Автор: Станислава Славова Skandalno.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!