Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Боклуците, които ядем и от които мрем, са си наш патент

2/3 от кашкавала, произвеждан от наши, български фирми, е менте, показала едномесечна проверка на млечни продукти в родни мандри, заяви в Часът на Милен Цветков д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Темата на дискусията бе провокирана от спешната проверка за качеството на вносните храни, разпоредена лично от премиера Бойко Борисов на извънредно заседание на кабинета в събота, за което 19 минути писа подробно.

Ще се разследва качеството на пет вида вносни продукти – шоколодави, млечни, местни , безалкохолни, сокове и детски храни. Анализът трябва да е готов до края на месец юни и цели да докаже първо или второ качество е вносът на храните, които ядем. Експерти са закупили над 30 вида стоки от суперите в Германия и Австрия, които ще бъдат сравнени с продаваните у нас.

„Това е непростимо обидно, мга да го сравня нещо като апартейда”, коментира в събота премиерът.

За „двоен стандарт на храните” преди това се заговори в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Изследванията показаха различия в качествата на едни и същи продукти и така се стигна до извода, че едни и същи храни, продавани на Изток и на Запад, не са с еднакъв качествен състав.

„Това не е тема от сега, а още от 2010 г.”, коментира бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Той припомни, че по негово време също са правили такъв сравнителен анализ на съестните продукти. „ Тогава европейските институции ни отговориха, че различията в състава на някои храни и напитки, били въпрос на пазар, на пазарна икономика. България, когато е приела да стане член на ЕС, е суспендирала пазара си като го е предоставила за ползване за сметка на някои еврофондове. Въпросът е политически – пазарът ни е по-беден и се продават по нискокачествени продукти”, каза още Найденов.
Думите му подкрепи и Богомил Николов, председател на Асоциацията на потребителите, която каза: „Има безспорни факти за по- лошокачествени храни у нас.  

Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пък призова, преди да се жалим от менте вносни храни да погледнем какво си произвеждаме тук, на родна земя. „За 1 месец проверки на млечни продукти по мандрите ,становихме, че 2/3 от кашкавала е боклук, а в някои серии нямаше дори мляко, само гадости”, шокира с признания д-р Иванов. „По данни от митниците м.г. мандрите са внесли 12 000 тона палмово масло”, доля масло в огъня и Богомил Николов. А д-р Сергей Иванов доразгоря скандала с информацията: „БАБХ, където работят 2500 служители през м.г. е хванала само две опасни храни”.  Участниците вдискусията солидарно се обединиха около това, че у нас се превръща в негативна тенденция да прикриваме лошокачествената работа и продукти у нас и да хулим внасяното отвън. А са нужни само много и песевместни проверки на храните, защото боклуците от които мрат много българи, са родно производство.

http://19min.bg/news/8/89271.html#89271 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!