Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО: „Руските подводници са заплаха, не можем да ги забележим“

НАТО иска да възроди върховното главнокомандване в Атлантика, за да се противопостави на Русия, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на чиновници от организацията.
Според изданието, тази седмица в Бюрксел е бил предложен точно такъв план на генералитета на страните от алианса. Структурата на НАТО може да бъде преразгледана през февруари 2018 г.

«Трябва да отчитаме потенциалните заплахи по всички направления, в това число в Северна Атлантика и Арктика», коментира председателят на Военния комитет на НАТО Петр Павел.

Военните експерти твърдят, че в момента възможностите на НАТО за мониторинг над региона са занижени и руският подводен флот може да действа в Арктика и Северна Атлантика незабелязано, пише изданието.

Аналитиците от Центъра за нова американска сигурност в доклада за генсека на НАТО Йенс Столтенберг са заявили, че в случай на конфликт руските подводници могат «да прекъснат ученията на алианса, да атакуват военните транспортни кораби на САЩ и да прережат подводния кабел между Исландия и Канада, ликвидирайки глобалната система за връзка».

Русия постави САЩ в шах и мат в Арктика, заяви американски генерал

Върховното главнокомандване на въоръжените сили на НАТО в Атлантика просъществува от 1952 до 2003 г.

В неговата зона за отговорност влизат водите от Северния полюс до тропика на Рака, от Северна Америка до Африка и Европа, без Ла Манша, Британските и Канарските острови.

В случай на военна конфронтация то трябваше да обезпечи безопасността на морските коридори за прехвърляне на подкрепления от САЩ в Европа.

В последните години НАТО концентрира въоръжените си сили около границите на Русия под предлог за потенциална «агресия» от нейна страна.

Москва нееднократно подчертава, че Русия няма намерение да напада никого.

Външният министър на Русия Сергей Лавров отбеляза, че НАТО знае това, но търси повод, за да разположи повече войски около руските граници.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че действията на алианса в Норвегия, Прибалтика, на Балканите и в Арктика са, според Русия, демонстрация на силово удовлетворяване на интересите на военния съюз.

News Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!