Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красимир Каракачанов: Президентът няма право на мнение по българската позиция на срещата на НАТО

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов смята, че президентът Румен Радев няма право на мнение относно българската позиция на Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел на 25 май.

Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено заседание, на която бе определено българската делегация да бъде водена от държавния глава, а в нея да участват още вицепремиерите – Екатерина Захариена и Красимир Каракачанов. Междувременно парламентарният председател Димитър Главчев отклони въпрос към премиера Бойко Борисов по темата. По време на заседанието в сряда, точката се докладва от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

“Очаква се от ръководителите на делегацията да потвърдят ангажиментите, които са поети в Уелс. Нашата позиция е, че ние имаме план, поели сме ангажименти и поетапно до 2024 г. ще достигнем 2% от националния бюджет за отбрана, от които 20% за инвестиции в отбраната”, посочва вицепремиерът. “Може би най-важната тема е за ангажимента на НАТО към борбата срещу тероризма, нещо, което НАТО е ангажиран и в момента като съюз. Също така, България е част от глобалната коалиция за борбата срещу тероризма и в частност ИДИЛ.

Позицията на България е, че наистина НАТО трябва да покаже, че Алиансът е ангажиран, че той може да отговори на днешните, съвременните, и на бъдещите предизвикателства и че всъщност това е една от най-важните задачи на НАТО, а именно борба с тероризма. Очакваме по-голямата ангажираност на Алианса да доведе дори и до намаляване на мигрантския поток и изобщо съответства на приоритета на България за борба с тероризма”, пояснява още Екатерина Захариева и призовава колегите си да одобрят позицията.

Премиерът Бойко Борисов дава думата за коментар на вицепремиера и министър на отбраната. “Позицията, която госпожа Захариева изложи току-що, е позиция, която е съгласувана и изработена, мисля, че и от трите министерства. Така че това е позиция, която Президентът като водещ делегацията е длъжен да спазва, без излишни нюанси”, подчертава лидерът на ВМРО, който бе съперник на държавния глава на изборите за президент миналата есен. Накрая думата взима и премиерът Бойко Борисов, който се обръща към вицепремиерите Захариева и Каракачанов с искането: “в позицията отбележете, че България е от малкото държави, които продължават да участват в Афганистан и участието с жива сила и подлагане на риск на нашите бойци е много повече от това само да се купува техника. Изрично подчертайте.” Точката е приета без повече коментари, след като Борисов се обръща за подкрепа и към другия вицепремиер от Обединени патриоти – Валери Симеонов.

Източник БГНЕС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!