Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трябва да се крие от народа как е ограбван! Плевнелиев е против разсекретяването на стенограмата за КТБ

"Ако бях действащ президент, щях да обжалвам решението на съда", коментира в предаването "Още от деня" на БНТ бившият държавен глава Росен Плевенелиев във връзка с решението на Софийския административен съд президентската администрация да разсекрети стенограмата от срещата през 2014-а, посветена на КТБ.

Плевнелиев посочи, че по принцип няма нищо против прозрачността, но важен бил принципът. Не става въпрос, че някой иска да крие нещо, а за начините, по които работи една държава, заяви той.

„Принципът е, че при държавния глава всички, включително политици, шефове на националната банка, други критични за държавата институции трябва да имат правото да говорят спокойно и да бъдат сигурни, че някои от аргументите и отговорните държавни разговори ще останат в рамките на институцията. Когато това правило се разбие, от там нататък ние принизяваме тази институция“, заяви бившият президент, по времето на когото се състоя срещата за КТБ.

Той обясни, че президентската институция е много важна в критична ситуация и не бива всичко, „до последната запетайка“ става публично, само защото „някой политик е решил да отиграе днес някаква ситуация“.

Искането, по което съдът постанови да бъде разсекретена въпросната стенограма, не идва от политик, а от журналиста Атанас Чобанов, главен редактор на сайта „Биволъ“.

Плевнелиев коментира и законопроекта на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. Според него той представлява „ситуационно решение“. „Ако гледаме стратегически напред, смесената избирателна система е доброто решение за България“, смята бившият президент.

По думите му, ако сега се въведе една изцяло мажоритарна система на два тура, много скоро след като бъде въведена, това решение ще трябва да бъде ревизирано. Не е това най-доброто решение за България, коментира Плевнелиев.

„Единственият сценарий за мен е от една страна да бъдат чути българите, а от друга гледна точка да бъде дадено най-доброто решение за България. Най-доброто решение за България, за народа и за демокрацията е да вземем най-доброто от двете избирателни системи и да направим смесена избирателна система“, каза Плевнелиев.

http://epicenter.bg/article/Plevneliev-e-protiv-razsekretyavaneto-na-stenogramata-za-KTB/127361/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!