Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5 г. затвор за носене на ментета – Не само в Европа, но и в България носенето на ментета се преследва най-строго от закона

Не само в Европа, но и в България носенето на ментета се преследва най-строго от закона. При това не е нужно да има имитирано лого, включва се и дизайнът. Така например чанта, която копира своеобразните дръжки и „баклави” върху кожата на оригинален продукт Шанел, обект на авторско право на марката и нейния дизайнер Карл Лагерфелд, би трябвало да попада под ударите на чл. 172 а от Наказателния кодекс на Република България, за което пък следва да следи Агенция Митници.

Според документа Криминално преследване срещу фалшифицирането, издаден от ИНТА – Световната асоциация на търговските марки, за защитник на авторските права у нас е даден контактът на авторитетната кантора Божинов&Божинов. Пред 19 минути оттам потвърдиха, че носенето на модни изделия, които са „имитации”, „реплики” и т.н. е наказуемо. Ето какво точно предвижда Наказателният кодекс:

„Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две до пет хиляди лева. Ако деянието е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева. За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава”.

„Големи размери” по нашия, в голямата си част останал от соца Наказателен кодекс, са 1000 лв. – внушителна в онези времена сума.
Нееднократно прилаган похват на български политици, изловени от медиите, че носят скъпи дрехи и аксесоари – часовници и чанти най-често, е да ги обявяват за "реплики", "ментета", "имитации", понеже не можели да си позволят оригинали, когато около това обстоятелство избухне публичен скандал. Което обаче не е оправдание, ако следваме повелите не просто на закон, а на цял Наказателен кодекс, който е с върховна сила. То звучи като самообвинение и самопризнание.-

Всеки българин би могъл да бъде арестуван в страни като Холандия (пише го дори нашето Министерство на външните работи като препоръка за пътуващите), като Италия и Франция, за които модата е многомилиардна индустрия, а и навсякъде другаде в ЕС, ако не притежава съответен сертификат за оригиналност. Затова е добре в чанти, кутии от слънчеви очила и т.н. да се съхраняват малките документи, които гарантират произхода на стоките и с които те се продават в надеждните магазини дори и у нас. Казваме го за министри и депутати, които биха образували европейско шоу, ако направят подобна грешка. А в Европа, за разлика от България, законът важи за всички.

http://19min.bg/news/8/88508.html#88508 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!