Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Газпром“ започна строителството на „Турски поток“! С него България се лишава от транзитните такси през наша територия!

Руската държавна корпорация „Газпром“ съобщи, че строителството на „Турски поток“ е започнало на руския бряг на Черно море.
„Днес в Черно море започна строителството на газопровода „Турски поток“. То се извършва от компания „Олсийс“, се казва в официално съобщение за пресата.

„Работата ще продължи в съответствие с плана до края на 2019 г., когато турските ни и европейски потребители ще получат нов надежден маршрут за внос на руски газ“, пишат от компанията, цитирайки председателя на Управителния съвет Алексей Милър.

Споразумението по проекта за газопровода бе подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 г. Газопроводната система ще преминава през акваторията на Черно море от Русия /от компресорната станция „Русская“ в Краснодарския район/ до приемния терминал на брега на Турция и ще се състои от две линии с общ максимален технически проектен капацитет 31, 5 млрд. куб. м. газ годишно.

Морският участък на проекта обхваща около 920 км, сухопътният – около 200 км. Въвеждането в експлоатация на мощностите на двете линии на газопровода е планирано до 30 декември 2019 г.

„Турски поток“ беше обявен от руския президент Владимир Путин през декември 2014 г. при негово посещение в Анкара.

Тогава Путин даде ясен сигнал, че новото трасе е краят на „Южен поток“. В писмо до Европейската комисия от „Газпром“ заявиха, че ще доставят газ на България не на румънската граница, а на тази с Турция.

Газпром: „Турски поток” и „Северен поток”-2 няма да се конкурират. Газът, който ще бъде доставян на европейския пазар.

По този начин София се лишава от транзитните такси за Турция, Гърция и Македония.

Епицентър 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!