Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идва ли с Велика Албания нова война на Балканите?

Антоанета Маскръчка

Прекрояване на границите тук трудно става по безкръвен път

“Идеята за велики държави на малките Балкани е идиотска, но на Балканите нищо не се пласира по-добре от идиотизмите. А какъв ще да е този ум, който не знае, че за Балканите първо трябва да се договорят скъпият ни Господ Бог и Аллах (подобен договор не е сключен дори когато става дума за самата Албания), а после вече да седнат заедно и да изравнят балканските хълмове, да ги загладят с ютия и да ги превърнат в едно седемнайсет пъти по-голямо поле, та всички да бъдат велики.” Това е едно от точните описания на ситуацията на Балканите, дадено от македонския интелектуалец, бивш шеф на парламента и бивш посланик у нас Любиша Георгиевски.

Трудно е наистина на Балканите да се намери място за реализирането на гръцката Мегали идея, Велика Сърбия, Велика Албания, Велика България. Да не говорим за античната Македония, за която Земята е тясна. Преди дни от Скопие ни взеха и шопската салата и я вкараха в рекордите “Гинес”.

Теренът не е достатъчен, за да са велики всички. Заради това и в исторически план границите на различните държави са преначертавани стотици пъти, но това не доведе до величие на всички държави на полуострова.

Агресивният

национализъм

на Балканите периодично избуява. У някои той е туширан и вече преминал към “романтична история”. Други обаче не намират покой.

А прагът на търпение, при който избухва “бурето с барут”, е толкова нисък, че възпламеняването става и при най-леката настинка с безобидно повишаване на температурата при някой от национализмите. Пример - кръвопролитната война в Босна формално започна след убийство на сръбска сватба.

Крехките отношения Белград - Тирана бяха на път да се взривят и по време на мач между националните отбори в сръбската столица, когато над стадиона прелетя дрон с картата на Велика Албания.

През януари влак, тръгнал от Белград за Косовска Митровица, за малко да разтресе отново Балканите.

На 18 април министър-председателят на Албания Еди Рама взриви региона със заявката, че обединението между Албания и Косово не е изключено, ако избледнее възможността страните от Западните Балкани да влязат в ЕС.

Ако Балканите

полудеят

поради спиране на разширяването на ЕС, гражданите на Европа ще преживеят кошмар и регионът ще стане сива зона, в която други актьори биха имали по-силна роля от Брюксел, предупреди Рама.

Може това изявление точно в този момент да е плод на политическата криза в Албания преди изборите на 18 юни и опит на Рама панически да се хваща за Призренската лига и обединяването на албанците. Това обаче отприщи лавинообразно мераците на други съседи.

Ден след него се изказа и президентът на Косово Хашим Тачи: “Ако Европа затвори вратата пред Косово, тогава всички албанци от региона ще заживеят в една-единствена държава, за да продължат интеграцията в европейското семейство”.

Изказаха се и албански лидери от съседни държави. Бившият политически лидер на Армията за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа (Сърбия), сега председател на Националния съвет на албанците в Буяновац, Йонуз Муслиу даде съвет на Рама и Тачи да приобщят към Голяма Албания и Прешевската долина в Сърбия. Иначе обединението щяло да е безсмислено. Дори даде подкрепа на Тирана за сливането. Великодушно обаче се обърна към сърбите, че “трябва да са доволни,

ако албанците

не поискат да

вземат Ниш”

Кметът на македонската община Дебър, в която живеят основно албанци, Ружди Лата, беше поредният вдъхновен от обединението.

“Кръвта и душата на албанците са в Тирана. Дебър постепенно става квартал на Тирана. Нашият сън, вярвам, че постепенно ще се реализира. Инстинктивно, както когато шофираме, ръката ни отива надясно към Тирана и Албания”, допълва Лата.

И след като от 4 държави дойдоха призиви за обединение, съпроводени с принуда към ЕС да не забравя Косово и Албания, от Брюксел размахаха пръст. “Вместо да правят опасни изявления, всички в региона трябва да се концентрират върху реформите и сътрудничеството”, отвърнаха от ЕС.

От Сърбия реагираха най-остро чрез външния министър Ивица Дачич: “Тези твърдения са още едно потвърждение, че създаването на Голяма Албания е обща идеологическа платформа, която заплашва Балканския регион и цяла Европа”. Новоизбраният президент Александър Вучич пък бе категоричен, че изявленията на албански и косовски политици и албанците от Прешевската долина за Велика Албания е
“координирана
акция”
И докато политиците си разменят идеи за нова велика държава, стана ясно, че Косово има нужда и вероятно ще си купи хеликоптери за повишаване нивото на сигурност. Най-младата държава поиска да си създаде и въоръжени сили. Парламентът прие такава декларация, но президентът Тачи оттегли законопроекта.

Сърбия пък обсъжда възможности за закупуване на бойни самолети и ПВО от Беларус. В последните години взе и изтребители, танкове и друго оръжие от Русия. Готви се за покупка и на автоматични пушки от Белгия.
Словесните престрелки около мераците за нова голяма държава все още остават встрани от дневния ред на световните сили. Конфликтът в Сирия и Близкия изток, Украйна, Ердоган, Путин, Тръмп, Брекзит и френските избори в момента са най-горещите точки в геополитически план. Западните Балкани остават леко встрани и “пренебрегнати” от великите сили.

Може ли обаче в тази ситуация България да е доволна и да очаква Великата Албания, защото според много международни анализатори отдавна някъде някой замислил подялбата на Македония между Албания и България?

Не, защото ново прекрояване на границите на Балканите няма да се размине по безкръвен път и без огромни бежански потоци. Операции с лазер на тези географски ширини трудно успяват. Ще намерят ли сили европейските и световните лидери да “скротят” балканските страсти, за да не се стигне до поредната война на полуострова?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6194135 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!