Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германец се разплака пред руините на завод „Чавдар” в Ботевград

69-годишният Манфред Бунц не можал да скрие сълзите си, като видял голото поле, останало на мястото на някогашния завод за автобуси „Чавдар”.  Възрастният мъж  е бивш служител на немската фирма „Кесборер”, от която „Чавдар” през 1968 година  купува лиценза за производството на автобуси „Сетра”. През този период във фирмата е работил неговият баща – Ханс Бунц, който пръв идва в Ботевград по повод усвояването на лиценза. По-късно заедно с него идва и  синът  Манфред, тогава съвсем млад инженер в „Кесборер”.  Освен работни отношения, двамата  германци създават и близки приятелства с местните хора. Връзките им със семейството на тогавашния директор Петко Петков – Гиздата продължават и досега, предават се даже на следващите поколения – на техните деца и внуци.

Миналата седмица  г-н Бунц  дошъл в България на почивка със семейството си  и решил да се отбие в Ботевград у семейството на Мими Такева – дъщерята на Петко Петков.  Възрастният мъж поискал да види „Чавдар” и при гледката останал безмълвен – просто се разплакал.

„Колко жалко е това, което се е случило с „Чавдар”. Фирмата „Кесборер” също вече не съществува, но преди повече от 20 години бе купена от „Мерцедес”, сега е друга фирма- но в град Ной Улм продължават да работят над 3500 души” – споделил възрастният германец.

През 1974 година в завод „Чавдар” се произвежда първият автобус по лиценз на  „Сетра”, който е с двигатели на МАН или чешкия Лиаз.

Внедрявенето на лиценза обединява усилията на екипа специалисти, изпратен от Германия и на българските инженери и работниците от „Чавдар”.

Setra Omnibusse е един от големите германски производители на автобуси. Разположен е в градчето Ной Улм. Фирмата е основана през 1911 г. под името  Карл Кесборер. От 1994 г.  Setra, съвместно с Mercedes-Benz Omnibusse, образува групата EvoBus GmbH, днес принадлежаща на концерна Daimler AG.

В европейския списък на автобусните производители Setra е най-уважавана в сегмента на престижните междуградски и туристически автобуси от клас «премиум».

През 2013 г. в турския завод от веригата Evobus започва производството на автобуси MultiClass 400 business. Това са опростено оборудвани междуградски автобуси в три дължини.

http://socbg.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!