Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Костов: «Най-големият риск за България е влиянието на Русия»

Орбан посочи Сорос за гробокопач на Европа 

Путин изгони Джордж Сорос и "Отворено общество" от Русия

Путин "Искам Сорос Жив или Мъртъв!"

Най-големите рискове за България остават, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България. Това заяви бившият премиер и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов пред радио „Дарик“.
Той даде пример с предизборната кампания, като посочи, че БСП се е обявила в пряка защита на руските интереси, което вероятно е отблъснало избиратели.
«За съжаление, този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави», добави Костов.
Той подчерта, че редица държави, сред които Великобритания и Чехия, вземат мерки, за да се защитят от пропагандната война.
По повод кризата в Македония Костов в страната се сблъскват две тенденции.
«Едната е на НАТО — да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди», посочи той.
На въпроса дали двуезична Македония е заплаха за България експремиерът посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи.
«Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл», подчерта той.
Костов е категоричен, че ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС.
Той посочи, че София е направила големи жертви и компромиси при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. По думите му Западните Балкани няма да влязат в ЕС и НАТО с нерешени външнополитичеки проблеми.
По отношение на първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока. Костов е категоричен, че този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. По думите му се гради неверен образ на новата администрация на САЩ.

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!