Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пол Робъртс: Единствената надежда за България – да напусне ЕС

Финансистът е роден на 3 април 1939 г. в Атланта, Джорджия. Дипломира се в Института по технологии на Джорджия. Докторантурата си по икономика защитава в университета на Вирджиния, а специализациите си прави в Калифорнийския университет, Бъркли и Оксфорд.
От 1981 до 1982 г. заема поста помощник-секретар на Министерството на финансите на САЩ. Президентът Рейгън му дава сериозна роля в изготвянето на най-значителния данъчен закон в историята на САЩ. Автор и съавтор е на 12 книги, както и на много публикации в престижни издания през годините. Негови материали са публикувани в едни от най-авторитетните вестници и списания в цял свят. Робъртс е работил като редактор за Уол Стрийт Джърнъл.

Евгени Рушев: Първо, бих искал да ви благодаря за това, че ще отделите време, за да отговорите на въпросите ни. Ще започнем с Рейгън. Какво го отличава от президентите след него?

Пол-Крейг Робъртс: Рейгън желаеше мир, а не конфликт със Съветския съюз и успя с Горбачов да сложи край на Студената война. Наследниците му, начело с Клинтън, подновиха Студената война.

Евгени Рушев: Говорихте за американската икономика в една от последните си статии. Какво е истинското ѝ състояние – изправени сме пред растеж или икономическа депресия?

Пол-Крейг Робъртс: Милиони американски високопродуктивни компании, както и специалисти, бяха прехвърлени отвъд Океана, а техните места запълнени от китайци и индийци. Резултатът е липсата на растеж в прихода на американското средностатистическо семейство и средното потребителско търсене. В допълнение, финансовата система действа така, че икономическият излишък да бъде използван за обслужване на дълга.

Евгени Рушев: Федералният резерв ли е истинският господар на Щатските пазари, или големите банки в Уол Стрийт?

Пол-Крейг Робъртс: Те са едно и също нещо. Директорите на Федералната банка на Ню Йорк, която е главнен оперативен ръкав в системата на Федералния резерв, са изпълнителните директори на най-големите банки в Уол Стрийт.

Евгени Рушев: Как ще обясните срива на цените на петрола? Война срещу Русия или има и други фактори?

Пол-Крейг Робъртс: Ако е война срещу Русия, то е и война срещу американските шистови компании, Венецуела, Саудитска Арабия, ОПЕК. Вероятно има манипулация на стоковия пазар от Голдман Сакс или други финансови организации. Най-вероятно спадът на цените на стоките рефлектира върху намаляващото търсене на една отслабваща световна икономика.

Евгени Рушев: Малцина са запознати с неоконсервативната идеология и доктрината Уолфовиц. Хората не са наясно с имперския ѝ характер и агресивната външна политика, произлизаща от страниците ѝ. Наскоро Джеб Буш посочи Уолфовиц като един от своите съветници. Ще се върне ли войнственият неоконсерватизъм в Белия дом?

Пол-Крейг Робъртс: Военният неоконсерватизъм има постоянно присъствие в Белия дом от мандата на Клинтън. Сюзан Райс, съветникът по национална сигурност на Обама, е военнонастроен неокон. Такъв е и посланикът на САЩ в ООН. Такъв е и отговорникът за евразийските дела на Държавния секретар. И така нататък.

Евгени Рушев: Руският президент Владимир Путин е изправен пред много кризи – срив на цените на петрола, икономически санкции, войната в Сирия, украинската криза. Въпреки това, той създаде геополитически съюз с Китай, възстановява връзките си с Иран, укрепи Шанхайската организация за сигурност и БРИКС, популярността му е изключително висока. Макар да не е приключил, каква е Вашата оценка за руския държавен глава?

Пол-Крейг Робъртс: Путин е очевидно много успешен. Той държа под отговорност Вашингтон в много от речите си. Успя да възпре планираната инвазия на САЩ в Сирия. Стопира и бомбардирането на Иран. Рейтингът му на одобрение е 86%, което индикира такава подкрепа, каквато няма нито един европейски или американски политик

Евгени Рушев: Сделката с Иран е една от най-коментираните теми в публичното пространство. Каква е Вашата позиция по повод историческото споразумение с Ислямската република?

Пол-Крейг Робъртс: Няма нищо историческо на това споразумение и то няма да има никакво значение, ако някога Вашингтон пожелае да поднови атаките си срещу Иран. Русия настоя за споразумението, за да блокира американската военна атака срещу Иран. Сделката изисква от Иран да предаде част от суверенитета и правата си според Договора за неразпространение на ядрени оръжия, в замяна на частично премахване на санкциите. Иран е последната стабилна мюсюлманска държава, а Русия не иска Иран да стигне до хаоса на Либия, Ирак, Сирия, Йемен, Афганистан, Ливан.

Евгени Рушев: И накрая, един въпрос, свързан с България. Страната ни е с най-слабата икономика в ЕС, приватизацията бе катастрофален процес, група олигарси държат масивен дял от икономическото богатство, изправени сме пред демографска криза. Като икономист, какви политики бихте препоръчали за възстановяване; възможно ли е „икономическо чудо“ в рамките на ЕС?

Пол-Крейг Робъртс: Единствената надежда за България е да напусне ЕС, да затвори американското посолство и да стане съюзник на Русия. Богатството на Западния свят е основано на плячкосване на други страни. Разграбвайки ресурсите на страните от Третия свят, Западът сега плячкосва собствените си – Латвия, Гърция, Ирландия, България, като следващите на ред са Украйна, Италия, Испания и Португалия.

Интервю на Евгени Рушев с Пол-Крейг Робъртс, дадено специално за  Поглед Инфо 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!