Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всички знаем, че знамето на България е трицветно – бяло, зелено и червено. Но какво означават тези цветове и…

Националният флаг е символ, който изразява идентичността, независимостта и суверенитета на българския народ. Всички знаем, че знамето на България е трицветно – бяло, зелено и червено. Но какво означават тези цветове; защо са точно в тази подредба; кога и как са избрани; променяно ли е знамето ни през годините?

Откога българското знаме е в актуалния си вид?

Знамето ни е в актуалния си вид официално от Освобождението. В първата българска конституция, приета на 16 април 1879, е записано: „българското народно знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цветове, поставени хоризонтално.“

Преди Освобождението българските чети и хайдушки дружини са използвали различни бойни байраци. Повечето от тях са били едноцветни, с изображение на лъв и с различни надписи – „Свобода или смърт“, „На оръжие братя“ и др. Имало е и червено-бели, зелено-бели, червено-зелени, както и съчетаващите трите цвята, но в различна последователност и комбинации. Две знамена са съчетавали трите цвята в днешния порядък – знамето на Старозогорските въстаници от 1875 и на Врачанския комитет от 1876. В някои бойни знамена е присъствало и синьото.

Такова е популярното Самарско знаме – основният боен флаг на Българското опълчение. То е създадено от монахини от руския град Самара и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Цветовете му са червен, бял и син.

Бяло, зелено, червено

За първообраз на българския национален флаг се счита знамето, ушито в румънския град Браила от 14-годишната дъщеря на Иван Параскевов – Стиляна Параскевова. То е предадено на българските доброволци, участващи в Руско-турската война.

Това знаме така и не се развява в бой, но именно то оказва най-голямо влияние върху избора на български национален флаг след Освобождението. То е квадратно, цветовете му са в днешната последователност – бяло, зелено, червено, има изобразен лъв и надпис „България“ в средата. Знамето е съхранено в много добър вид и може да се види в Националния военно-исторически музей.

Какво означават цветовете?

Цветовете на националния ни флаг олицетворяват спомена за нашето минало и същност. Бялото е символ на духа, мира и свободата и не случайно е поставено на първо място след Освобождението. В бойните знамена то по-малко присъства или обикновено червеното е на първо място. Зеленото се свързва с нашата природа – със зелените ни гори и полета. А червеното е символ на кръвта на загиналите за свободата на родината ни герои.

Променяно ли е след Освобождението?

През 1947 към знамето е добавен гербът на Народна Република България (в левия горен ъгъл на бялото поле), който остава до 27 ноември 1990. След падането на комунизма текстът в конституцията е променен и гербът е премахнат.

rodnoto.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!