Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мевлют Чавушоглу пред Светлана Шаренкова: Ние обичаме българите. (500 години) Нека сме умни и да се разбираме!

Западът гледа и на вас и на нас като на държави и хора втора ръка

В рамките на работна среща на ВАРП (Световна асоциация на руската преса) в гр. Алания – Турция, се проведе среща с министъра на външните работи на Република Турция М. Чавушоглу, който беше любезен да отговори на въпроси на издателя на в. „Русия днес – Россия сегодня“

Визитка: Мевлют Чавушоглу е роден през 1968 г. в град Алания. Бакалавър по международни отношения на Университета в Анкара, магистър по икономика в Университета „Лонг Айлънд”, САЩ. Защитил е докторат в Лондонската школа по икономика. Работил е в отдел „Международен” на Министерството на екологията и в частния сектор. Член на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган още от основаването ѝ и зам.-председател на нейния Съвет по външна политика.
От 2002 г. е депутат в Меджлиса, ръководил е групите за парламентарно приятелство с Япония и със САЩ.
Оглавява от 2003 г. турската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, чийто председател е от 2010-2012 г.
Министър по европейските въпроси на Турция, а от 2014-а до днес е външен министър на Република Турция.

- Уважаеми господин министър, благодаря за гостоприемството и моля да приемете нашите благопожелания към турския народ. Поздравление и за резултатите на проведения референдум за президентска република. Аз съм от България, моля да коментирате турско – българските отношения в днешната сложна международна обстановка.
- Благодаря ви за добрите думи. Турският народ и правителството разчитат много на промените, които референдумът утвърди за по-бърз напредък на Турция. Радваме се, че те срещат разбиране и сред нашите приятели. Уверявам ви, те са за добро и не представляват опасност за никого - нито за съседите ни, нито за Европа.
Що се отнася до актуалните турско-български отношения, съвсем наскоро българският министър-председател Борисов се обади по телефона на нашия премиер и се договориха за тяхна среща в подходящо време. Аз смятам, че това е добър знак.
В България живеят голям брой турци. В Турция също живеят голям брой хора с двойно гражданство. Ние трябва да отчитаме тези факти от двустранните си отношения и взаимно да спазваме демокрацията и техните права. А на вашите последни избори това не беше направено. От няколкостотин секции за гласуване в Турция България остави само 35, което ограничи гласоподаването. Отделно много други граждани не бяха допуснати да преминат границата и да гласуват в България. Аз разбирам, че това се дължи на прекалената активност на националистическите партии в България, но все пак това не е по посока на добрите ни отношения. Мисля, че в бъдеще тези въпроси трябва да се регулират.

- Бихте ли дали повече светлина върху перспективите на отношенията на Турция с ЕС. Както знаете, България вече 10 години е пълноправен член на ЕС.

- Благодаря, че ми давате възможност да обясня един проблем, върху който няма достатъчно светлина. Турция повече от 50 години води преговори с ЕС и очаква да бъде приета за член на Съюза. Това не само че не се случва, но и след активизирането на бежанската вълна към Балканите и Западна Европа по молба на Брюксел ние сключихме споразумение: да задържаме милиони бежанци на наша територия, а ЕС да ни подпомага финансово и да отмени визите за турските граждани. Ставаше дума за повече от 3 млрд. евро. Ние изпълнихме и изпълняваме нашите ангажименти, но ЕС – не. Нито пари дава, нито отменя визите.
Със съжаление трябва да констатирам, че европейската политика спрямо Турция е лицемерна – поемат се ангажименти, но не се изпълняват. Едно се говори на срещите на високо ниво, друго се върши, след като се разделим. Европейските медии, чийто представител сте и вие, също прилагат двойни стандарти: по един начин се отнасят към Запада, а по друг начин към нас. Западът винаги е прав, а ние само когато се съгласяваме с него.

Искам да отбележа, че такова е отношението на Брюксел и към България, въпреки че членувате в Съюза. Те гледат и на вас, и на нас като на държави и хора втора ръка. Съжалявам, но ние няма да се съгласим с тази дискриминация. Нашият президент Реджеп Тайип Ердоган ясно заявява, че тероризмът днес вреди на нас, но ако Европа продължава с безпринципната си политика, утре той ще се струпа върху нейната глава. И тогава вие, европейците, ще разберете колко много прави Турция за общата ни сигурност.
Днес в Европа национализмът и националистическите партии са във възход. Това състояние на политическия живот трябва да се промени, особено в страни като България, където националистите влизат в правителството.
Тук искам ясно да заявя: Ние обичаме българите, ние с вас сме комшии от 700 години и ще продължим да бъдем. Съседът винаги е много важен, човек не избира съседите си - те са завинаги. Нека сме умни и да се разбираме – освен политика има и бизнес, и култура, и образование, и чисто човешко приятелство.

- Кажете, г-н министър, как оценявате отношенията на Турция с Русия в актуален план.
- Русия е голяма и велика държава и Европа и светът трябва отново да приемат този факт. Вече не могат да я пренебрегват при решаването на световните дела. Ние също сме голяма държава със славно минало и също искаме да бъдем уважавани. Русия ни уважава и ние оценяваме положително двустранните отношения, стремим се да ги задълбочаваме. Голяма е ролята за това на двамата президенти Ердоган и Путин.
И нека Европа, когато ги нарича диктатори, да си отговори на въпроса: а дали в ЕС има истинска демокрация? Вие знаете как не позволиха на турски министри да се срещат с турци, живеещи в Западна Европа, а в същото време позволяваха антитурски демонстрации на Кюрдската работническа партия, която по нашите закони е терористична организация.
Ние имаме някои разногласия с Русия, например по ситуацията в Сирия и оставането на президента Асад на власт, но работим за тяхното преодоляване и сме убедени, че сирийският конфликт може да бъде решен само с политически средства. Русия и Турция са велики държави и тяхната роля в света, на Балканите и в Кавказко-Черноморския регион ще се увеличава. Въобще в съвременния свят противоречията по отделни проблеми не са причина да не се стремим към разбирателство.
Затова за мен бе удоволствие да отговоря на зададените въпроси. Повтарям още веднъж: за нас България е много важен партньор, ние обичаме българите и не им мислим лошо, искаме да живеем заедно в мир и разбирателство.

http://epicenter.bg/article/Mevlyut-Chavushoglu-pred-Svetlana-Sharenkova-Nie-obichame-balgarite-/125898/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!