Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Острова ни хвалят: 19 причини да посетите България

Британското издание The Telegraph направи страхотна реклама на България като туристическа дестинация, разкривайки поне 19 причини на хората, живеещи на Острова, да посетят красивата и "най-евтината държава в Европа".

1. Евтиния, брат...

Всеки пресмята разходите си преди да пътува. Един от най-популярните курорти в страната – Слънчев бряг, е определян за най-евтиното крайбрежно местенце в Европа - вечеря за двама с бутилка вино - средно около 19,53 паунда.

2. Плажовете са повече от слънчеви...

Слънчев бряг звучи като идилия, но ако се отиде още на север - ето Ви Варна, приятни кафенца и ресторанти, където две бири излизат 1,3 паунда, да не говорим за прясната риба от Черно море.

3. Симпатични крайбрежни градчета

Почти една трета от 378-километровото българско крайбрежие на Черно море е съставено от плажове със златен пясък. За пример The Telegraph дава Несебър, който е наречен „Перлата на Черно море" и е под егидата на ЮНЕСКО. Има още много красиви места по плажната ивица.

4. Спиращи дъха планини

Красотата на България далеч не се изчерпва с плажовете. В страната има живописни планини. Вижте красивата Рила и нейните езера.

5. Почти раят на земята

Връх Мусала - най-високият в страната - 2 925 м. Пол Блумфийл от екипа на Telegraph Travel го описва така: „Ако има рай на земята, то той е на 60 км южно от София, връх Мусала - нещо средно между Алпи и Кавказ".

6. Националният парк "Пирин, защитен от ЮНЕСКО

Пирин е "Мека-та" за катерачи, пишат във Великобритания.

7. Над 120 манастира

Един от най-популярните е Рилският манастир, основан през Х век. Също под егидата на ЮНЕСКО. Разрушен е през 19-и век при пожар, след което е изграден наново и сега е „шедьовър на творческия гений на българския народ", според ООН.

8. Комунистически реликви

Бивш член на Източния блок, България пази много реликви от времето на социализма и комунизма, включително пищни сгради в сталинистка архитектура - Ларгото в София, бившият Партиен дом, Президентството и Министерския съвет.

9. Паметникът на връх Бузлуджа

Величественият монумент, посветен на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа в Централния Балкан също не е за изпускане.

10. Удивителни катедрали

Катедралата „Св. Александър Невски" в София е една от най-големите православни катедрали в света и втората най-голяма на Балканите, побирайки 10 000 души.

11. България не датира от вчера или днес...

България има древно минало, а за това свидетелстват античните римски амфитеатри. Този в Пловдив, построен през 2-ри век след Христа е един от най-добре запазените в света.

12. Здравословна и вкусна кухня

Трябва да опитате от българското гориво. Опитайте кюфте, гювеч или традиционните погачи и краваи.

13. Огнената вода

Националното питие е ракията – плодова алкохолна напитка, правена най-често от ферментирала гроздова или сливова мъст. Докато в магазина може да се намери 40-градусова, то домашната достига и до 80 градуса.

14. Може да се покарат и ски

България разполага с едни от най-добрите места за ски. Най-популярният зимен курорт е Банско.

15. Купони

В България се провеждат множество събития, фестивали и концерти.

16. Може да се види истинска мечка

Да, в Рила, Родопите и Стара планина живеят свободно между 400 и 700 кафяви мечки.

17. Малко крепости са тъй устойчиви

Малко замъци са така солидни, но крепостта датира от римски времена. За последно е ползвана като военно укрепление през Българо-сръбската война през 1885 г.

18. Пещери

Не се оставяйте да ви уплашат 30-те хиляди прилепи, обитаващи Деветашката пещера край бреговете на река Осъм. Тя е открита през 1921 г. и на места достига височина от 100 метра. Пълна е с образувания.

19. О, и да, има отлична 4G връзка

Посещението определено си струва, завършват от The Telegraph.

https://fakti.bg/bulgaria/233563-na-ostrova-ni-hvalat-19-prichini-da-posetite-balgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!